Potrivit unei ordonanțe aprobate, luni, de Guvern, cei cu pensiile mărite nu vor pierde ajutorul pentru alimente, medicamente și plata facturilor la energie.
Luni, a început și a doua etapă de recalculare a pensiilor, care îi vizează pe care care au avut venituri nepermamente.
Ordonanța Guvernului crește limita de venituri de la 2.000 de lei la 2.210 lei pentru românii care beneficiază de tichete sociale pentru alimente, adică de cei 250 de lei care se acordă o dată la două luni. Măsura – susțin cei responsabili – ar face ca numărul total al celor care primesc ajutorul să rămână la 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale – câte erau și în august.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia cu compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2.020 de lei pe lună”.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței și – așa numitul – supliment pentru energie vor fi acordate în continuare celor care au beneficiat de ele până acum, au precizat reprezentanții Guvernului.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare”.
Primele pensii recalculate au început să fie distribuite de Poșta Română. Instituția a transmis că vrea să încheie procesul până la jumătatea lunii.
Aproximativ 3,8 milioane de pensionari – potrivit Ministerului Muncii – vor avea pensia mărită din această lună.
Sute de mii de pensii vor crește de la 1 ianuarie 2025
Alte 600.000 de pensii ar urma să crească de la 1 ianuarie 2025, iar circa 200.000 rămân la fel până se realizează echitatea, adică până când pensia recalculată ajunge la nivelul celei în plată.
În cazul celor peste 130.000 de pensionari cu condiții speciale de muncă, datele Ministerului Muncii arată că doar puțin peste jumătate dintre ei vor avea pensii mai mari după recalculare.
În Valea Jiului, minerii s-au adunat să formeze o asociație care să dea statul în judecată – nemulțumiti, spun ei, că trebuie să aștepte majorarea mai mulți ani pentru că pensia pe care o au în plată este peste cea rezultată în urma recalculării.
Miner pensionar: „Din 97 m-a lăsat la 55. Eu, în loc să am 130 de milioane peste câtiva ani, rămân tot la 97 până ajung”.
Miner pensionar: „Am pierdut din pensie 2.500 de lei. Ei spun că nu mi-au luat. Ba mi-au luat, că mi s-a înghețat pensia”.
În același timp a început și așa-numita „mica recalculare” a pensiilor. Autoritățile spun că vor analiza din nou dosarele celor care au avut și venituri nepermanente, precum prime, sporuri, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare sau acordul global. Sunt vizați cei care au lucrat în industrie, minerit și în sistemul de stat, cum sunt profesorii plătiți cu ora.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice: „Avem termen 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, de a face această mică recalculare a acestor pensionari care au avut acele sporuri”.
Cea dea doua etapă de recalcularea a pensiilor se adresează celor care s-au pensionat până în 2001. Pensionarii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente. Angajatorii sunt obligați să elibereze astfel de documente, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.