Donald Trump le-a vorbit săptămâna trecută senatorilor republicani despre deciziile pregătite pentru primele zile ale mandatului, iar acestea respectă promisiunile sale din campanie.
Este de așteptat ca multe dintre ordine să fie semnate chiar în ziua învestirii, pe 20 ianuarie – dar, în mod evident, nu toate. Unul dintre ele va viza însă TikTok, după cum deja a anunțat duminică Donald Trump, astfel încât aplicația chineză să funcționeze din nou.
Principalul consilier al lui Trump, Stephen Miller, le-a prezentat senatorilor republicani măsurile de securitate a frontierelor și de aplicare a legislației privind imigrația care vor fi probabil lansate cu prioritate, scrie Associated Press.
CNN a anunțat vineri că măsurile pregătite includ controale ale Serviciului de Imigrări și Vamă al SUA în zonele metropolitane majore, trimiterea mai multor resurse ale Pentagonului la granița de sud și impunerea de restricții suplimentare privind persoanele eligibile pentru a intra în țară, notează Reuters.
Alte măsuri vor viza probabil taxele vamale pentru diverse importuri, dezvoltarea producției de energie, normele federale privind protecția angajaților, politicile privind genul în cadrul școlilor și obligativitatea vaccinării, printre altele.
„O lovitură fără precedent”
În vreme ce acțiunile executive sunt obișnuite în prima zi a unei noi administrații, ceea ce Trump și echipa sa plănuiesc este o lovitură fără precedent, deoarece președintele ia în calcul să exercite puterea ocolind mecanismul legislativ al Congresului, scrie Associated Press.
Trump se bazează pe ceea ce el a numit în mod repetat „mandatul puternic” primit de la cetățeni, prin votul din noiembrie, care i-a asigurat victoria împotriva Kamalei Harris și a asigurat în plus o majoritate republicană în ambele camere ale Congresului.
Senatorii care au fost informați de Trump și de echipa sa în timpul unei sesiuni la Capitoliu săptămâna trecută se așteaptă ca noua administrație să abroge multe dintre ordinele executive ale administrației Biden, punând în același timp în aplicare propriile sale viziuni.
Dacă unele dintre promisiunile lui Trump pot fi îndeplinite prin acțiuni executive, altele ar putea avea nevoie de luni – sau chiar de ani – de negocieri cu Congresul.
Bătăliile juridice cu privire la mai multe dintre ordinele propuse de Trump sunt inevitabile, în special în ceea ce privește chestiuni precum cetățenia obținută prin naștere sau mandatele federale privind drepturile persoanelor trans, subliniază Time.
De asemenea, nu este clar dacă Trump va duce la bun sfârșit tot ceea ce a promis să facă în primele sale ore de revenire în Biroul Oval.
Imigrație
Începerea unui program de deportare în masă
Ca în 2016 și 2020, Trump a făcut din imigrație elementul central al campaniei sale din 2024, promițând în mod repetat că va deporta migranții fără acte. Pe 27 octombrie, cu doar câteva zile înainte de alegeri, Trump a reiterat în timpul unui miting în New York: „În prima zi, voi lansa cel mai mare program de deportare din istoria Americii pentru a-i expulza pe infractori”.
În 2022, numărul migranților fără documente care trăiau în SUA se ridica la aproape 11 milioane, potrivit unei estimări federale, deși numărul exact este necunoscut. Mai puțin de 500.000 de imigranți fără documente erau cunoscuți ca având antecedente penale, până în septembrie, a precizat Serviciul de imigrare și control vamal într-o scrisoare adresată Congresului, potrivit NBC.
În noiembrie, Trump a confirmat o postare a unui utilizator Truth Social, care a scris că administrația Trump ar fi „pregătită să declare o urgență națională și va folosi resurse militare” pentru un program de deportare. Trump a distribuit postarea, scriind: „ADEVĂRAT!!!”
Senatorul republican James Lankford, care a condus negocierile privind securitatea frontierelor și imigrația în Congres, a declarat că se așteaptă ca echipa lui Trump să se concentreze inițial pe aproximativ un milion de migranți care, potrivit lui, au intrat cel mai recent în țară, au fost condamnați pentru infracțiuni sau despre care instanțele au stabilit că nu au dreptul să rămână în SUA.
Abrogarea politicilor de frontieră din timpul administrației Biden
Trump a criticat în mod repetat politicile privind imigrația ale președintelui Joe Biden, promițând să folosească prima sa zi în funcție pentru a „pune capăt fiecărei decizii privind frontierele deschise a administrației Biden”.
El a promis să închidă granița de sud a SUA, să reinstituie controversatele interdicții de călătorie și să suspende admiterea refugiaților în țară – acțiuni care vor fi probabil realizate printr-o serie de ordine executive imediat după ce va fi învestit președinte.
Trump a declarat în timpul unui eveniment de campanie din New Hampshire, în octombrie, că va da o lege privind sănătatea publică care a fost pusă în aplicare la începutul crizei Covid-19 și care a permis Casei Albe să deporteze mai rapid migranții.
Legea a fost continuată parțial în timpul administrației Biden, dar guvernul a încetat să o folosească în 2023.
Abrogarea dreptului la cetățenie obținut prin naștere
Oricine se naște în SUA primește automat cetățenia americană, un drept prevăzut în al 14-lea Amendament. Trump dorește să schimbe acest lucru, o operațiune dificilă din punct de vedere logistic care ar duce aproape sigur la contestații juridice.
Într-un interviu acordat în decembrie emisiunii „Meet the Press” de la NBC News, moderatoarea Kristen Welker l-a întrebat pe Trump dacă mai are în plan să pună capăt cetățeniei din prima zi.
Trump a răspuns: „Absolut”.
Politică externă: încheierea războiului din Ucraina
Una dintre cele mai îndrăznețe promisiuni ale lui Trump a fost că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului.
Lucrurile nu vor sta în niciun caz așa, lucru pe care chiar emisarul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, l-a admis. Kellogg și-a propus să obțină un armistițiu în 100 de zile de la preluarea mandatului. Iar alți aliați ai lui Trump au admis că și acest termen este optimist.
Multe depind de realitatea din teren și de poziția Moscovei, care este incertă în acest moment.
În timpul declarațiilor făcute presei la Mar-a-Lago în ianuarie, Trump a fost întrebat când intenționează să se întâlnească cu Putin pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina. Trump a spus că ar fi nepotrivit să organizeze această întâlnire înainte de învestirea sa din 20 ianuarie.
Economie
Taxe vamale
La câteva săptămâni după alegerea sa, Trump a promis că va semna un ordin executiv pentru a pune în aplicare taxe vamale de 25% pentru produsele importate din Mexic și Canada, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Americii.
Trump propusese anterior taxe vamale de 10% pe toată linia, dar comentariile sale din noiembrie cu privire la cei doi aliați ai SUA au mers mai departe. În timpul campaniei sale, Trump s-a referit la taxele vamale (tariffs, în engleză) ca la „cel mai frumos cuvânt din întregul dicționar”.
Economiștii au avertizat că consumatorii americani ar putea fi cei mai afectați de taxele vamale mari, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor.
Companiile ar putea răspunde la taxele vamale prin cumpărarea unui produs în SUA, mai degrabă decât dintr-o altă țară, sau ar putea crește prețurile pentru consumatori pentru a compensa costul taxelor.
Statele europene așteaptă cu înfrigurare o decizie în acest sens care le-ar putea afecta serios, mai ales în contextul creșterii economice anemice din ultimele trimestre.
Anularea „mandatelor” privind vehiculele electrice
În 2021, Biden a semnat un ordin care stabilea drept obiectiv la nivel național ca 50% dintre mașinile și camioanele noi vândute până în 2030 să aibă emisii zero.
În martie, Agenția pentru Protecția Mediului a finalizat limitele emisiilor de gaze de eșapament, iar vehiculele electrice erau așteptate să contribuie la îndeplinirea obiectivelor. California are, de asemenea, o lege care impune ca toate vânzările de mașini noi din stat să fie cu emisii zero până în 2035.
Trump a acoperit toate aceste decizii cu o formulare mai largă, referindu-se la ele ca la „mandatele privind vehiculele electrice”, deși nimeni nu este obligat să cumpere o anumită mașină.
În noiembrie, la un eveniment de campanie din Houston, el și-a reiterat promisiunea.
Creșterea activităților de foraj
Una dintre cele mai frecvente promisiuni ale lui Trump, repetată în aproape fiecare discurs de campanie, este angajamentul de a crește forajul petrolier în Statele Unite.
Într-un interviu cu gazda Fox News, Sean Hannity, în decembrie, Trump a declarat că nu va fi un dictator „decât în prima zi”, precizând că intenționează să folosească această autoritate pentru a „închide granița” și pentru a „fora, fora, fora”.
Trump a susținut în mod obișnuit că creșterea producției de petrol a SUA ar reduce drastic costurile energiei.
Luna trecută, noua secretară de presă a lui Trump, Karoline Leavitt, a declarat pentru Fox News că se va apuca de treabă în acest sens în câteva secunde de la sosirea în Biroul Oval.
Leavitt a promis că administrația va accelera emiterea autorizațiilor pentru foraj și pentru fracturare hidraulică în întreaga țară, „astfel încât să putem reduce imediat costul vieții”.
Industria auto „Made in America”
Trump a declarat în timpul unui miting din septembrie că un vot pentru el înseamnă un vot pentru industria auto autohtonă.
El a prognozat că industria auto va fi „alimentată de energie americană”, „aprovizionată de furnizori americani” și construită de muncitori americani.
Trump a adăugat: „Se va întâmpla, și o vom face. În prima zi de mandat”.
În ultimii ani, marile companii auto au concediat mii de lucrători, deși în ianuarie, General Motors și Ford Motor au raportat cele mai bune vânzări interne de vehicule din 2019 și până în prezent, scrie NBC.
Grațierea inculpaților care au participat la insurecția din 6 ianuarie
În numeroase ocazii, Trump a declarat că va grația rapid persoanele condamnate pentru rolul lor în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.
În decembrie, când NBC News l-a întrebat pe Trump despre calendarul grațierii, acesta a răspuns: „Mă gândesc la prima zi”. El a mers mai departe într-un interviu cu revista Time publicat luna trecută, spunând că se va ocupa de asta „în primele nouă minute”.
În cadrul unei conferințe de presă din ianuarie, Trump a fost întrebat dacă intenționează să grațieze inculpații din 6 ianuarie care au fost acuzați de infracțiuni violente.
Trump a răspuns: „Ne gândim la asta”, adăugând că intenționează să facă „grațieri majore”.
Peste 1.580 de oameni au fost inculpați și peste 1.270 au fost condamnați în ancheta privind incidentele din 6 ianuarie. Mai bine de 700 de inculpați fie au primit sentințe fără închisoare, fie și-au ispășit deja pedepsele, ceea ce înseamnă că, teoretic, Trump ar putea grația sute de inculpați din 6 ianuarie fără un impact practic semnificativ.
Puțini inculpați din 6 ianuarie au rămas în detenție înainte de proces la ordinul unui judecător federal, în timp ce toți ceilalți inculpați încarcerați au fost condamnați la închisoare după ce au fost condamnați, fie când au recunoscut că au comis infracțiunile de care au fost acuzați, fie când un judecător sau un juriu i-au găsit vinovați dincolo de orice îndoială rezonabilă.
Măsura grațierii va fi extrem de controversată și probabil va reaprinde lupta politică privind atacul asupra Capitoliului. În timp ce majoritatea participanților au fost acuzați de infracțiuni minore pentru pătrunderea ilegală în Capitoliu, alții au fost acuzați de infracțiuni grave, inclusiv agresarea ofițerilor de poliție.
Drepturile persoanelor trans
Trump s-a referit în mod repetat la femeile trans ca la bărbați, promițând susținătorilor săi că se va asigura că acestea nu pot concura în sporturile feminine. Într-un discurs ținut în octombrie în West Palm Beach, el a spus: „Voi ține bărbații departe de sporturile feminine, 100%, imediat, în prima zi”.
În timpul aceluiași discurs, el a promis să semneze un ordin executiv în prima sa zi în funcție pentru a tăia finanțarea federală pentru școlile „care promovează teoria critică rasială , nebunia transsexuală și alte conținuturi rasiale, sexuale sau politice nepotrivite pentru copiii noștri frumoși”.
Trump a semnalat, de asemenea, că va convoca o comisie pentru a analiza dacă tratamentele hormonale pentru persoanele transgender generează comportamente violente.
Educație
Trump a promis să ia atitudine împotriva a ceea ce el numește politicile educaționale „woke”, în special predarea teoriei critice a rasei.
Încă din prima zi, el a declarat că intenționează să taie finanțarea federală a școlilor care predau teoria critică a rasei, sau care aplică mandatele de vaccinare.
Administrația sa se va concentra, de asemenea, pe eliminarea oricăror cerințe federale privind diversitatea, echitatea și incluziunea (DEI), despre care susține că sunt generatoare de diviziuni și dăunează unității națiunii.
Se așteaptă ca politicile sale în domeniul educației să se confrunte cu o opoziție semnificativă din partea apărătorilor școlilor publice și a grupurilor pentru drepturile civile.
„În prima sa zi în funcție, președintele Trump va revoca imediat ordinul executiv sinistru al lui Joe Biden care impune departamentelor federale să creeze o echipă de aplicare a „echității” pentru a pune în aplicare o preluare marxistă a guvernului federal – și va îndemna Congresul să creeze un fond de restituire pentru americanii care au fost discriminați pe nedrept de astfel de politici de „echitate””, se arată pe site-ul de campanie al lui Trump.