Potrivit reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate, Kremlinul duce un război hibrid contra Chișinăului, planificând destabilizări menite să răstoarne puterea de la Chișinău și să preia controlul asupra Găgăuziei pentru a o folosi în acest sens, lucru care i-a reușit în 2023, după ce la conducerea regiunii pro-ruse a ajuns Evghenia Guțul, unul dintre oamenii lui Ilan Șor.
,,Urmare a preluării controlului politic asupra UTAG, prin intermediul persoanelor loiale lui Ilan ȘOR, FR a fost determinată în sporirea „investițiilor” în proiectul ȘOR”, se arată în raportul SIS.
Țintele acestui an
În 2024, războiul hibrid a vizat cu precădere alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional.
,,Influența externă în anul 2024 s-a realizat cu utilizarea platformelor, agenților de
influență şi instrumentelor tipice unei imixtiuni hibride. Platformele principale utilizate au
fost entitatea EVRAZIA şi aşa numitul bloc Victorie. Agenții de influență au fost şi rămân
a fi grupul criminal organizat ”Șor”, persoanele afiliate acestuia şi alte persoane aflate sub
sancțiuni internaționale, dar şi aflate în căutare națională şi internațională. Instrumentele
utilizate includ finanţări clandestine de către centrele subversive externe, dezinformare,
corupție, finanțarea ilegală a campaniilor electorale, tentative de destabilizare, acțiuni de
sabotaj şi altele”, conform aceluiași document.
Crearea Blocului Victorie
Astfel, în primele trei luni ale anului a fost creat un centru operațional de comandă, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, care a creat în luna aprilie Blocul Victorie, dar și organizația Evrazia, al cărei fondator și director în acte este Nelli Parutenco, fosta contabilă a partidului Șor, scos în afara legii, aceasta având mai multe obiective pe care să le realizeze în Republica Moldova.
,,a) Proiectarea soft-power, implicit prin promovarea a.n. concept „Russkiy Mir” (inclusiv cu
atragerea mediilor ecleziastice);
b) cooptarea tinerilor prin organizarea vizitelor acestora la diverse programe în Rusia;
c) identificarea şi atragerea persoanelor predispuse la acțiuni de destabilizare;
d) acționarea în vederea deturnării parcursului european al RM;
e) eludarea sancțiunilor internaționale prin intermediul organizațiilor intermediare;
f) platformă de finanțare ilegală a partidelor politice”, potrivit SIS.
Preoții folosiți de Kremlin și Ilan Șor
Sub pretextul proiectelor organizației Evrazia, Ilan Șor a transportat mii de moldoveni în Rusia, fiind vorba în special de membri și simpatizanți ai Blocului Victorie. La Moscova au ajuns pe această cale și circa 500 de preoți.
,,Călătoriile au avut drept scop convingerea clericilor de a se implica în influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului. Ajunşi la Moscova clericilor li s-a propus să semneze un contract cu „EVRAZIA” pentru a li se oferi un card bancar cu sistem rusesc de plăţi „Mir”, pentru a primi ajutor din partea Patriarhiei Ruse.La revenire acestora le-a fost promisă remunerarea din partea „EVRAZIA” în sumă de 1000 USD”, mai anunță responsabilii SIS.
În același timp, mai mulți tineri au fost aduși în Federația Rusă sau Bosnia și Herțegovina pentru a fi instruiți pentru destabilizări la Chișinău.
Iar pentru realizarea acestor acțiuni, gruparea criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor a încercat pe parcursul anului să introducă în Republica Moldova bani prin diverse metode, precum folosirea „cărăușilor” și transferuri bancare prin intermediul conturilor deschise la Promsvyazbank, o bancă rusă aflată sub sancțiuni internaționale.
,, De la lansarea platformei „EVRAZIA” din Moscova, o atenție sporită a fost acordată regiunilor RM conduse de persoane afiliate lui Ilan ȘOR – UTA Găgăuzia, Taraclia şi Orhei. Administrația acestora au semnat contrate trilaterale cu „EVRAZIA” şi „PROMSVYAZBANK ”, pentru recepționarea surselor financiare, de fapt fiind un mod de a camufla finanțarea ilegală şi coruperea electorală. Beneficiarii dispuneau de conturi bancare la „PROMSVYAZBANK”, care au fost deschise fără prezenţă fizică, datele personale (paşapoartele) fiind ilegal colectate6 centralizat de grupul ŞOR şi remise la Moscova”, potrivit raportului făcut public.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a prezentat în cadrul ședinței Parlamentului din data de 12 decembrie raportul privind imixtiunea externă în procesele electorale din Republica Moldova care poate fi citit integral, accesând acest link.
Ilan Șor, pro-rusul care este principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova.
În luna aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. Acesta neagă acuzațiile.
El a fugit din Republica Moldova în 2019, când Partidul Democrat din Moldova (PDM), formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.