Oamenii din spatele lui Călin Georgescu
George Teșeleanu
Potrivit site-ului său, a activat la academii din Rusia și Ucraina, Academia de Științe Naturale a Federației Ruse, Academia de Științe Minerale a Ucrainei. De asemenea, a fost membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanța, membru CA la Șatierul Naval Midia și la Oil Terminal S.A. Totodată, Teșeleanu este consul onorific al Italiei.
Este soțul deputatei Cristina Dumitrache și finul lui Marius Vizer, cunoscut prieten personal al lui Vladimir Putin, relatează Antena 3.
Călin Georgescu și George Teșeleanu FOTO Antena 3
Constantin Vacusta
Specialist în criptomonede și securitate cibernetică. Din 1998 până în 2021 a lucrat la Direcția de contrainformații din MAPN. Acum este corespondent de presă la ICI și participă frecvent la conferințele Horasis. În 2011 a fost la Global Russia Meeting, la fel și în 2012, 2013 și 2014.
Călin Georgescu, alături de Constantin Vacusta FOTO Antena 3
Adrian Thiess
Consultant, om de afaceri, fost consilier al lui Ion Iliescu, este cel care l-a adus pe Mihail Gorbaciov în România.
FOTO Antena 3
FOTO Antena 3
Silviu Predoiu
Fost șef al Serviciilor de Informații Externe în perioada Traian Băsescu. Georgescu a fost surprins ieşind din sediul companiei de consultanţă a lui Predoiu. Şi acesta a candidat la alegerile prezidenţiale de duminica trecută, dar a obţinut un scor infim.
Călin Georgescu, ieșind de la sediul firmei lui Silviu Predoiu FOTO Antena 3
Întrebat de jurnaliști dacă a fost implicat în campania electorală a lui Călin Georgescu, Thiess a declarat că “până acum nu, pentru că a fost ocupat, dar de acum înainte se va ocupa”.
Thiess spune că este prieten de 15 ani cu Călin Georgescu şi că fotografia trimisă pe adresa redacţiei este de acum 4 ani. La masă se afla şi George Simion.
Călin Georgescu susținea că este singur
Imaginile sunt relevante în contextul în care Călin Georgescu a susţinut tot timpul că este singur, are o echipă de 10 voluntari care l-a ajutat în campanie, nu are nicio legătură cu sistemul şi nici cu Rusia.
El a declarat la Autoritatea Electorală Permanentă 0 venituri în campania electorală şi 0 cheltuieli, deși mai mulți specialiști au atras atenția că acest lucru este imposibil pentru o astfel de campanie.
Georgescu a căutat susținerea oamenilor din sistem
Întrebat, miercuri seara, la Realitatea TV dacă are vreo legătură cu Silviu Predoiu, Călin Georgescu a afirmat:
„Nici vorbă. Pe domnul Predoiu l-am întâlnit o singură dată și de două ori în campanie. Nu am nicio legătură cu așa ceva. Pe Adrian Thiess îl cunosc, cum îl cunoaște foarte multă lume. Pe domnul Teseleanu la fel, în primul rând că ne leagă pasiunea pentru judo. Am participat și la o competiție demonstrativă cu domnul Teșeleanu, mi-a făcut plăcere și îl respect. Eu nu am firme, nu am făcut niciun fel de afaceri. Eu am fost doar funcționar internațional și am lucrat în România la programul național pentru dezvoltare și la MAE. Sunt absolut fabulații, eu pot să ascult minciuni când cunosc adevărul, nu mă deranjează. Îi cunosc, dar nimic mai mult”.
Cu toate acestea, Silviu Predoiu spune că Georgescu l-a contactat în primăvara anului trecut, pentru a-l convinge să îl susțină cu partidul său abia înființat.
„M-am întâlnit cu domnul Georgescu o singură dată, în aprilie-mai anul trecut, el m-a sunat, el mi-a ceru întâlnirea. Mi-a cerut să îl susțin cu partidul meu pe care abia îl înființasem. Firma era închisă în acel moment, la mine a venit singur cu un Uber, la fel a și plecat iar eu l-am condus. Fotografia indicată este de la sediul meu, îmi amintesc pantalonii”.
Rădăcinile PSD-PD-Iliescu
Omul care se declară anti-sistem face parte din sistem încă din anii ’90. Călin Georgescu apare în presa din perioada 1990-2000 în articole care îl descriu drept „lobbyist PSD” și arată implicarea sa într-un „concurs măsluit”, precum și legături cu Ion Iliescu și ONG-uri finanțate de stat, arată o investigație Snoop.ro
Înainte de 1990, Georgescu a fost la studii în afara țării. Descrierea sa de pe site-ul ONU spune că: „după ce a absolvit în 1986, și-a consolidat experiența prin misiuni în Regatul Unit și Statele Unite”. Nu există însă detalii despre aceste misiuni de la finalul anilor ‘80.
În 1991, la 29 de ani, ajunge, conform unui articol din România Liberă, președinte al asociației Tineretul Ecologist din România (TER) și participă la conferințe cu senatorul Marcian Bleahu (Federația Ecologistă din România).
Din 1997, Călin Georgescu bifează o altă funcție în Ministerul Mediului. După consilier al lui Bleahu, ajunge secretar general în Ministerul Mediului.
Ziarul România Liberă îl prezenta pe Călin Georgescu în mai multe investigații jurnalistice despre „ilegalități la Ministerul Mediului”, arăta că a ajuns secretar general în urma unui concurs „măsluit” și folosea o mașină „cu număr diplomatic”.
Concurs măsluit
Aurelian Virgil Băluță, absolvent cibernetică ASE, a luat 7,24 și 8,25 la scris și oral (media 7,74), în timp ce Georgescu a luat media 7,12, adică 7,25 la oral și 7 la scris.
Însă ministrul PD Ioan Oltean, președintele comisiei, ar fi luat decizia să se mai adauge câteva anexe pentru nota finală, precum specializări, examinări de limbi străine (engleză, franceză și spaniolă), iar nota lui Călin Georgescu a sărit la 9,66, fiind declarat câștigător.
La masa rotundă cu Ion Iliescu
În 1999, Ion Iliescu era în ultimul an de dinaintea revenirii la Cotroceni. Și participa la un eveniment la Vălenii de Munte, „cursurile de vară ale Universității Populare Nicolae Iorga”.
La „masa rotundă: politica ecologică – ecologia politică” au existat patru invitați. Marcian Bleahu, fostul ministru consiliat de Georgescu, Radu Rey, medic veterinar, Ion Iliescu și Călin Georgescu.
La doi ani după revenirea lui Iliescu la Cotroceni, Călin Georgescu participă la un eveniment la Miercurea Ciuc în care e prezent alături de Ion Iliescu. Se numește Forumul Național pentru Dezvoltare Durabilă și Georgescu este unul dintre „dirijorii” conferinței, alături de Emil Calotă, președintele Federației Autorităților Locale din România (FALR).
Lobby pentru PSD și dirijarea fondurilor
După revenirea lui Iliescu în scaunul de președinte, Călin Georgescu nu mai este prezentat în barca PD, ci apropiat de cea a PSD.
„Din spatele lui Roman răsare un lobbyist PSD”, se arată miercuri, 1 octombrie 2003, în România Liberă.
Georgescu are, potrivit articolului, „relații atât la Cotroceni, cât și la Palatul Victoria”. Și îi numește pe apropiații săi. Jurnaliștii au tras, de asemenea, concluzia că acesta „a jucat un rol important în dirijarea unor fonduri către primarii PSD”.