Informația reiese din textul acordului semnat vineri la Budapesta de miniștrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei și Ungariei.
Textul acordului vorbește doar de obligația autorităților vamale “de a continua să efectueze controale la frontieră”, dar nu specifică în mod clar dacă acestea îi vor viza pe toți cei care trec granița, sau vor fi aleatorii, așa cum se întâmplă acum, după aderarea la Schengen aerian.
“Pentru a atenua posibilele schimbări ale modelelor de migrație care pot apărea ca o consecință imediată a absenței granițelor interne (semnatarii sunt de acord – n.r.) să continue să efectueze controale la granițele interne, prin introducerea de controale la frontieră, în conformitate cu Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen la granițele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria, pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne”, se arată în textul acordului, făcut public de Budapesta pe contul de X al Președinției ungare Consiliului UE.
Intrarea de facto în Schengen terestru ar putea avea loc la 1 ianuarie 2025. Dacă nu se întămplă nimic neprevăzut, un vot formal pe această temă va avea loc la jumătatea lunii decembrie, în cadrul Consiliului miniștrilor de Interne și Justiție ai UE (JAI).
Controale vamale se vor aplica în continuare, timp de cel puțin șase luni, și la punctele de frontieră dintre Bulgaria și Turcia, se arată în textul acordului semnat vineri la Budapesta.
Mai mult, la granița dintre Bulgaria și Turcia va fi desfășurat un contingent multinațional de polițiști de frontieră, din care vor face parte și 40 de grăniceri români.
“În spiritul solidarității, (semnatarii sunt de acord – n.r.) să continue sprijinirea Bulgariei în protejarea graniței externe terestre a UE cu Turcia, prin desfășurarea unui contingent multinațional de poliție format din 100 de grăniceri (Austria 15, Bulgaria 25, Ungaria 20 și România 40)”, se arată în document.
În Bulgaria, fără buletin, imediat după aderare
Din textul documentului dat publicității de autoritățile maghiare reiese că semnatarii vor face ultimele pregătiri pentru ca membrii JAI să decidă în mod oficial, la consiliul din decembrie, eliminarea “până la sfârșitul acestui an” a controalelor la frontiera terestră româno-bulgară.
“Prin încheierea și implementarea acestei declarații, părțile au convenit să inițieze pașii necesari pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la granițele interne terestre cu și între Republica Bulgaria și România, până la sfârșitul acestui an.”, se arată în document.
Încă de la preluarea președinției rotative a Consiliului UE, guvernul de la Budapesta a declarat că aderarea României și Bulgariei la Schengen terestru va fi o prioritate absolută pentru Ungaria.
Acordul mediat la 22 noiembrie de autoritățile maghiare a pus capăt veto-ului Austriei, care s-a împotrivit sistematic aderării României la Schengen.
Votul final pe această temă ar urma să fie dat la următoarea reuniune miniștrilor de Interne ai celor 27 de state UE, care va avea loc în 12 decembrie.
Țara noastră îndeplinește de ani de zile toate condițiile tehnice pentru a adera la Schengen, după cum au recunoscut, în repetate rânduri, oficialii UE.
România și Bulgaria au intrat oficial în Spațiul Schengen aerian și maritim de la 31 martie 2024, dar decizia privind aderarea la Schengen terestru a fost amânată, din cauza împotrivirii Austriei.