Potrivit cercetării sociologice, corupția este considerată una dintre principalele probleme ale României de către mai bine de două treimi dintre cei intervievați.
Sondajul AtlasIntel arată că niciun politician nu are o imagine preponderent pozitivă în rândul românilor, însă există variații considerabile în ceea privește nivelul de nepopularitate. La întrebarea „Ai o părere pozitivă sau negativă despre următorii politicieni?”, cele mai multe răspunsuri pozitive le-au obținut, în ordine, Marcel Ciolacu – 43%, Nicușor Dan – 40% și Laura Codruța Kovesi – 36%.
Klaus Iohannis, cel mai nepopular politician
Ierarhia se schimbă dacă e luată în calcul și ponderea opiniilor negative întrucât premierul Ciolacu a obținut 49%, Nicușor Dan – 41%, iar șefa Parchetului European (EPPO) – 38%. Astfel, primarul Capitalei ajunge pe prima poziție la capitolul imaginii, cu -1 punct procentual, urmat de Kovesi, cu -2 procente și de către șeful Guvernului, cu -6.
La polul opus, cu cel mai înalt grad de nefavorabilitate, se află președintele Klaus Iohannis, cu -65 puncte procentuale (14% dintre români au o opinie pozitivă despre el și 79% una negativă), urmat de fostul președinte USR Dan Barna (-51%), europarlamentarul Diana Șoșoacă (-48%) și fostul premier Ludovic Orban (-47%).
Românii nu se prea tem de un război
În ceea ce privește principalele probleme cu care se confruntă România, corupția este de departe pe primul loc, cu 72,8% din răspunsuri, după care urmează la mare distanță educația (29,7%) și economia (22,8%).
Amenințările externe sunt pe locul al patrulea, cu 21,3%, deși România este vecină cu Ucraina, iar Rusia bombardează obiective de la granița româno-ucraineană.
De precizat este că fiecare dintre respondenți a putut indica trei probleme pe care le consideră presante, astfel că suma răspunsurilor depășește 100%.
Românii evaluează pesimist situația economică din prezent a României și a familiilor lor, iar pesimismul este arătat și în ceea ce privește evaluarea anticipată pentru următoarele șase luni.
Exact aceleași procente au fost indicate și în ce privește situația peste șase luni.
- La sondaj au luat parte 3.035 de respondenți.
- Metodologie: recrutare digitală aleatorie (Atlas RDR). Marjă de eroare: ±2 p.p./ Nivelul de încredere: 95%.
Datele au fost colectate în perioada 9-12 noiembrie 2024.
AtlasIntel, scorul cel mai apropiat la localele din București
Compania AtlasIntel, care a realizat sondajul prezentat în exclusivitate de HotNews, și-a început activitatea în anul 2017, în orașele Seattle (SUA) și Sao Paulo (Brazilia), extinzându-și treptat activitatea pe mai multe continente.
„AtlasIntel a fost singurul institut de sondare cu estimări corecte pentru cursa din 2024 pentru Primăria București, cu o eroare medie de doar 1pp. La nivelul municipiului București, precum și în alte 5 orașe, sondajele Atlas au avut cele mai exacte rezultate în alegerile locale din România. În ciclul alegerilor prezidențiale din 2024 în SUA, AtlasIntel a fost cea mai precisă companie de sondare, atât la nivel federal cât și în fiecare dintre statele cheie”, spune compania.
Dintre sondajele realizate înaintea alegerilor locale din 9 iunie, AtlasIntel a indicat cu cea mai mare acuratețe rezultatul scrutinului pentru Primăria Capitalei.
În București, rezultatele primilor trei clasați au fost: Nicușor Dan 47,94%, Gabriela Firea 22%, Cristian Popescu Piedone 15,4% și Sebatian Burduja 7,83%
Potrivit unei cercetări realizate de AtlasIntel la începutul lunii iunie și publicate în 7 iunie, cu două zile înaintea scrutinului, estimările erau următoarele: Nicușor Dan – 44% dintre voturi, urmat de Gabriela Firea, cu 21,1%, de Cristian Popescu Piedone, cu 15% și de liberalul Sebastian Burduja, cu 7,6%.