Decizia de creștere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe 21 octombrie 2024.
Tergiversarea publicării hotărârii de guvern și scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenția ascunsă a Guvernului de a îngheța salariul minim garantat în plată, susțin sindicaliștii Cartel Alfa, precizând că acesta „este un semnal clar că se desfășoară negocieri ascunse cu instituții precum Banca Mondială, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional”.
„Acest guvern, care deunăzi critica USR-ul pentru modul netransparent în care a negociat PNRR și l-a trimis la Comisie, fără o dezbatere reală și fără aprobare în Parlament, astăzi procedează identic cu angajamentele pe care le ia față de Comisia Europeană”, notează sindicatul.
Din 2020, România se află într-o situație de deficit crescut, în principal din cauza gradului extrem de scăzut de colectare, dar și a nenumăratelor excepții existente în Codul Fiscal.
Potrivit Cartel Alfa, după ce timp de doi ani „Executivul a demostrat incapacitatea de reducere a cheltuielilor bugetare și de creștere a veniturilor la buget, astăzi propune Comisiei un plan care va lovi puternic în special în lucrători”.
„Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025 – 2031, nedezbătut public sau în cadrul Parlamentului, oferă soluții “salvatoare” de scădere a cheltuielilor, fără a detalia cum se vor realiza acestea. Planul omite să numească clar măsurile pe care guvernele viitoare le vor lua pentru a regla problema deficitului bugetar. Mai mult decât atât, ne apropiem de 1 decembrie și încă nu există public nicio schiță de buget pentru anul 2025!
În ultima perioadă, transparența decizională a rămas o obligație formală îndeplinită, sau nu, după bunul plac al ministerelor. Astăzi documentele sunt scoase de pe ordinea de zi a CES-ului, iar în urmă cu câteva zile proiectele erau antedatate, pentru a arăta că portița spre dialog a fost deschisă, doar că “nimeni nu a accesat-o”.
În acest context, chiar și dacă e campanie electorală, principiile dialogului social, a bunei guvernări și a transparenței decizionale trebuie respectate!”, arată sindicatul.
CNS Cartel ALFA solicită de urgență promulgarea „Hotărârii Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată” și transparență în stabilirea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru 2025.