În sectorul IT, salariile medii brute ating aproape 20.000 de lei, depășind cu mult media națională și subliniind atractivitatea acestui domeniu.
Având peste 240.000 de profesioniști, domeniul IT este motorul care alimentează economia digitală a României și oferă cele mai atractive salarii.
Cu un salariu mediu de aproape 18.800 de lei brut, specialiștii IT se bucură de venituri care sunt de aproape patru ori mai mari decât cele ale unui ospătar și de două ori mai mari decât cele ale unui muncitor în construcții, demonstrând că investiția în educație și dezvoltare profesională în domeniul IT se poate traduce într-o carieră extrem de profitabilă.
Sectorul financiar și de asigurări este un adevărat magnet pentru profesioniști, oferind salarii medii brute de peste 14.000 de lei. Nici industria energetică nu este departe, cu venituri medii care depășesc 13.000 de lei, demonstrând că aceste domenii sunt printre cele mai bine remunerate din țară.
După IT, finanțe și energie, urmează sectorul public, industria farmaceutică și cea auto, unde salariile medii depășesc cu mult media națională, oferind astfel oportunități de carieră atractive pentru specialiști din diverse domenii.
În timp ce anul 2023 a adus creșteri salariale de peste 10%, perspectivele pentru 2025 sunt mai rezervate. Companiile vor adopta o abordare mai selectivă, legând majorările salariale de performanța individuală și de alți factori precum vechimea în companie.
Creșterea salariului minim, care ar urma să ajungă la 4.050 de lei brut în ianuarie, conform propunerii Ministerului Muncii, va avea un efect domino asupra întregului spectru salarial, inclusiv asupra celor care deja câștigă peste acest nivel.
Directorul Pwc România, Oana Munteanu declară: ”Are un efect de bulgăre, dacă schimbi tot timpul îl raportezi la salariul mediu, salariul minim și îl crești, media crește în continuare, dar ce aduce bun un astfel de algoritm este că e un pic mai previzibil, nu venim cu surprize că anul acesta este 15 la sută, anul viitor deloc. Măcar putem să ne facem planuri în raport cu creșterile salariale generale”.
Cererea tot mai mare de specialiști în comerț, farmacie, bancă și tehnologie va conduce la creșteri salariale semnificative în aceste sectoare, stimulând astfel competiția pentru talente. În ciuda progreselor înregistrate, decalajul salarial de gen rămâne o problemă persistentă în România. Bărbații câștigă, în medie, cu 19% mai mult decât femeile, o diferență semnificativă care se regăsește în aproape toate sectoarele. De exemplu, în industrie și sectorul farmaceutic sunt cele mai mari decalaje. La fel și în sectorul bancar sau în comerț. Surprinzător în tehnologie, femeile au venituri puțin mai mari.
Tradiționalele tichete de masă, vouchere de vacanță și evenimente corporative își pierd treptat din farmec în rândul angajaților, lăsând loc pentru noi tipuri de beneficii, mai personalizate și mai flexibile.
Un studiu amplu realizat de PwC, care a inclus peste 220.000 de angajați din 160 de companii diferite, a scos la iveală o tendință interesantă: angajații încep să acorde o importanță din ce în ce mai mare beneficiilor care le asigură o mai bună stare de sănătate și bunăstare. Astfel, asigurările de viață, abonamentele la săli de sport și serviciile medicale private au devenit mai populare decât beneficiile tradiționale, precum tichetele de masă.