”Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici”, a declarat Ciucă.
”Nu comentez decizia CCR, dar consecinţele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democraţia din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiţi de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar politic”, a afirmat Ciucă.
El a spus că acest fapt îi preocupă pe toţi cei care vor ca România să rămână un stat democrativ.
”Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere şi comportamentul de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituţii de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla şi România nu va intra total pe mâna PSD”, a adăugat Ciucă.
El a arătat că ”este o datorie de onoare şi credinţă” faţă de ţară.
”Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile”, a spus Ciucă, într-un mesaj publicat, luni seară, pe Facebook.
Ciucă a spus că ar fi ”complet iresponsabil” din partea PNL să părăsească ”terenul de luptă” şi să îi lase pe cei de la PSD ”să înainteze pe direcţia pe care au luat-o”.
Liderul liberal a adăugat că, pe de altă parte, apreciază demersurile pentru sancţionarea legală a partidelor extremiste, şovine şi antisemite, susţinând că ”aceasta este calea corectă” pentru a contracara influenţa acestor curente ”periculoase”.
”Noi credem în limitarea influenţei extremismului prin convingerea românilor să voteze opţiunile democratice. Reacţia solidară a populaţiei pe tema deciziei CCR este cu democraţia, nu cu o persoană extremistă. Stimaţi români, toată România vrea să trăiască într-o ţară prosperă şi liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid”, a susţinut Ciucă.
Anterior, Nicolae Ciucă, a afirmat, într-o emisiune televizată, că în momentul de faţă PNL a ”întrerupt orice dialog politic” cu PSD, el spunând că liberalii rămân la guvernare pentru a fi ”gardienii democraţiei şi libertăţii”.
”Nu mai e nici pauză operativă, nici pauză de orice natură, este absolut o încetare a dialogului politic. Cu mine nu va mai avea dialog politic”, a afirmat, la B1 Tv, liderul PNL despre cel de-al doilea lider al coaliţiei, Marcel Ciolacu.
”A fost o pauză operativă care în momentul de faţă s-a concretizat în a întrerupe orice dialog politic cu PSD. Rămânem la guvernare pentru că aşa ne-am angajat şi trebuie să asigurăm, în următoarele două luni, două luni şi jumătate, cât va fi până la decizia finală a votului românilor. Avem nevoie să protejăm în continuare şi să fim gardienii democraţiei şi libertăţii, să ne îngrijim, cum am făcut de fiecare dată, ca PSD să nu dispună de orice decizie în ceea ce priveşte atât cota unică de impozitare, cât şi modul în care se gestionează resursele financiare, să nu meargă banii către un anumit sector de activitate, să nu avem ingerinţe în justiţie, deci toate chestiunile astea ne determină să rămânem în continuare la guvernare. Dar din punct de vedere al dialogului politic, pentru că îmi doresc să fie foarte clar acest mesaj, el nu mai există. Nu mai e nici pauză operativă, nici pauză de orice natură, este absolut o încetare a dialogului politic. Cu mine nu va mai avea dialog politic”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă îi răspunde lui Marcel Ciolacă dacă acesta îl sună, preşedintele PNL a răspuns: ”Nu”. Ciucă a susţinut că nici la un eventual mesaj nu i-ar răspunde preşedintelui PSD.
”Nu înseamnă nu. Există staff tehnic desemnat să rezolve problemele de guvernare. Avem un prim-viceprim-ministru, avem secretarul general al partidului, avem miniştrii din cadrul Guvernului, ei fac parte din staff-ul tehnic care rezolvă toate problemele la guvernare”, a arătat el.
Întrebat, din nou, ce i-ar spune lui Ciolacu dacă l-ar suna, Ciucă a răspuns: ”Tocmai v-am spus mai devreme, nu răspund”.
Reacția lui Marcel Ciolacu, publicată pe Facebook
„Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR.
Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs.
De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială.
Am însă o mare dilemă. Cât de mult trebuie să ai atrofiat mușchiul bunului-simț să susții sus și tare că trebuie ca anumite partide să fie scoase în afara legii pe motiv de extremism, dar apoi să te faci scut pentru cineva care face apologia legionarismului și a urii împotriva evreilor?! Chiar și într-o campanie electorală, există anumite linii roșii care nu trebuie trecute. Pentru a nu arunca societatea românească în urmă cu 50 de ani.
Nu voi intra niciodată în acest galop electoral inconștient practicat de unii candidați. Singura discuție rațională și serioasă din societate trebuie să fie legată de reforma CCR. Și asta voi face eu!”