La conferința de presă de după prelegere, ea a încurajat procurorii și judecătorii din Rep. Moldova să-și facă treaba pentru ca lucrurile să evolueze în bine, transmite Radio Chișinău, potrivit Rador Radio România.
Odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, viața profesională a tinerilor care activează în domeniul judiciar „se va schimba în bine”, iar tinerii profesioniști vor beneficia de „fonduri în scopul pregătirii profesionale”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.
„Momentul aderării la Uniunea Europeana a fost momentul-cheie care mi-a schimbat și viața profesională, și viața personală, în ceva foarte bun. Modul în care veți lucra, dacă veți fi în Uniunea Europeană, și sistemul de justiție, va fi total diferit. Avem alte instrumente legislative pe care le aplicăm numai noi, colegii din Europa, decât ce faceți voi acum.”
„Lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, dar întreaga societate trebuie să fie implicată” pentru a alinia legislația Rep. Moldova la standardele UE, a declarat șefa Parchetului European la o conferință de presă susținută după prelegere.
În acest sens, Kovesi a remarcat „schimbări pozitive” după semnarea acum doi ani la Chișinău a Acordului de cooperare între Procuratura Republica Moldova și Parchetul European.
„Cred că se văd anumite schimbări pozitive. Pot doar să-i încurajez pe toți procurorii, polițiștii și judecătorii din Moldova să-și facă treaba. Cred că până la urmă nu trebuie reinventat nimic. Nu contează care sistem este perfect, care legislație trebuie implementată sau adoptată. Până la urmă, dacă ne facem cu toții treaba, lucrurile vor evolua în bine.”
Amintim că înainte de a fi numită în actualul post, Laura Codruța Kovesi a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.