Nu este pentru prima dată când Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat astfel de slujbe pentru invocarea ploilor în județul Constanța. Spre sfârșitul lunii iulie au avut loc mai multe rugăciuni pentru a chema ploaia.
ÎPS Teodosie le-a spus reporterilor Digi 24 că a oficiat „zeci, spre 100” astfel de rugăciuni.
„Și nu ne oprim până la sfârșitul anului”, a adăugat.
Arhiepiscopul Tomisului a explicat și de ce este nevoie ca preoții să iasă în câmp pentru a chema ploaia: „Pentru că noi am greșit și seceta e o pedeapsă primită de noi pentru că noi suntem în strânsă legătură cu natura, pentru că omul a fost pus să stăpânească toată natura. Când omul greșește, natura se tulbură! Și atunci, cerând iertare pentru păcatele noastre, Dumnezeu se milostivește, ne iartă și ne trimite ploaie.”
În mod curios, meteorologii au anunțat că este posibil să plouă în sudul și estul țării.
Seceta a afectat culturile agricole din România
În timp ce ÎPS Teodosie alături de alți credincioși invocă ploaia cu ajutorul rugăciunilor, seceta a lăsat zeci de localități din toată țara fără apă.
Seceta extremă din România afectează grav producția de porumb, principalul produs agricol al țării. Guvernul a cerut ajutor financiar de la UE pentru a compensa pagubele pe 4,9 milioane de hectare. Temperaturile de până la 40°C amenință recoltele și rezervele de apă necesare agriculturii și energiei.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a avertizat că acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, afectând culturile de porumb și floarea-soarelui.
Barbu: România va avea o rachetă care aduce ploaia
Cercetătorii din agricultură caută soluții pentru contracararea fenomenului, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat că România va avea o rachetă care aduce ploaia.
„Bineînțeles că deja Ministerul Economiei lucrează și la o rachetă pentru însămânțare de nori, lucru care se poate face decât în perioada de toamnă și de primăvară. Degeaba spun anumiți specialiști că pe perioada de vară, cum au fost cinci zile cu peste 40 de grade, poți să însămânțezi cu orice rachetă, că ploaia n-are cum să vină, dar în perioadele de toamnă și de primăvară putem crește capacitatea și deficitul în sol, prin însămânțarea acestora şi să scădem deficitul”, a explicat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, marţi, la conferinţa România inteligentă.