România ar putea cere un portofoliu cu o componentă economică, ținând cont că Negrescu este și raportor din partea UE pentru bugetul UE.
„Am mers cu un nume, el este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu.
Normal că mi-am făcut și un calendar, eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului.
Acest atribut este al prim-ministrului, dar voi avea o discuție cu domnul Nicolae Ciucă. Voi avea o discuție și cu președintele României. E normal să ne coordonăm aceste negocieri.
Cel mai important în acest moment este de a avea o negociere foarte bună pentru România și pentru un portofoliu cât mai relevant în cadrul Comisiei Europene”, a explicat Ciolacu.
Replică pentru Ciucă
După ce Nicolae Ciucă îl acuzase că ia decizii în interesul PSD, Ciolacu ne asigură acum că s-a consultat cu partenerul de coaliţie, înainte de a-l propune pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european.
”Am avut discuţii cu preşedintele, de mai multe ori. A rămas că vom avea o discuţie după ce am discuţia cu doamna preşedintă. Lucru normal. Dar am avut şi cu domnul Ciucă, şi înainte de postarea dânsului şi după postarea dânsului, am avut discuţia că nu voi înainta un nume până când nu ne vom întâlni şi vom avea această discuţie şi în cadrul coaliţiei”, susţine Ciolacu.
Premierul face referire la postarea de acum două zile, în care Nicolae Ciucă acuză PSD că face un joc orientat spre interesele proprii și pune dialogul pe ultimul plan.
“Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu au făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani.
Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu există un mandat din partea coaliției care să vizeze postul de comisar european care va reveni României. Nu mă refer doar la numele acestuia, ci și la portofoliul pe care România îl vizează”, scria Ciucă, marţi, 20 august.
Potrivit legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul în legătură cu nominalizarea unui comisar european. Apoi, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana.
Cine este Victor Negrescu
Victor Negrescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari români.
A reprezentat România în calitate de europarlamentar în perioada 2014 – 2017, apoi din 2020 până acum. În perioada 29 iunie 2017 – 9 noiembrie 2019, a fost ministru pentru Afaceri Europene.
În legislatura anterioară, şi-a preluat mandatul mai târziu față de ceilalți colegi, pe 1 februarie 2020, imediat după oficializarea Brexit, în urmă căruia țara noastră a primit un mandat în plus. Apoi, a câştigat un nou mandat pe lista PSD, la europarlamentarele din iunie 2024.
Pe 16 iulie, Victor Negrescu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European.
Potrivit unui studiu al platformei de cercetare Eu Matrix, Victor Negrescu se clasează pe locul 52 în topul celor mai influenți europarlamentari din vechea legislatură. Clasamentul ține cont de inițiativele luate de eurodeputați, de rapoartele redactate și de funcțiile deținute în comisii.
În plus, Negrescu a fost desemnat negociator șef al PE pentru bugetul Uniunii pe 2025.
A fost chestor al Parlamentului European, poziție din care a gestionat relația cu grupurile politice și a dialogat cu oficialii Curții de Justiție a Uniunii Europene.
S-a născut în 1985, la Alba Iulia. Are 39 de ani și este fiul lui Ion Negrescu – fost diplomat și consul al României la Bruxelles.
A luat licența în științe politice la Universitatea din București în 2008, apoi a urmat două programe de master, unul la Grenoble în Franța și altul în București. Are și un doctorat în Științe Politice, obținut la SNSPA, în 2011.
Până în prezent, România a avut patru comisari europeni:
- Leonard Orban – Multilingvism (2007 – 2010)
- Dacian Cioloș – Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 – 2014)
- Corina Crețu – Politică Regională (2014 – 2019)
- Adina Vălean – Transporturi (2019 – 2024)