ANM a emis luni dimineaţă 5 alerte meteo valabile până miercuri.
Primul cod galben este valabil luni, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei.
Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, izolat până spre 38 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu valori termice în jurul a 20 de grade.
Marţi, 13 august, avem deja cod portocaliu
Marţi, prima avertizare este tot un cod galben de caniculă, pentru Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, Carpaţii Meridionali şi Occidentali.
Aici temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade şi vor caracteriza o noapte tropicală.
Codul portocaliu de marţi este valabil în Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei.
“Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că maximele, în marea lor majoritate vor fi de 39…40 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.
Miercuri, 14 august, încă două coduri de caniculă
Pentru miercuri avem un nou cod galben de caniculă. În Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, şi local în vestul şi centrul Munteniei, temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.
Codul portocaliu de miercuri este valabil în Banat, sudul şi sud-vestul Olteniei, precum şi în sud-vestul Munteniei.
Aici “temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală”, anunţă ANM.
Canicula va persista şi în zilele următoare în vest, local în sud şi pe arii restrânse în centru, unde şi disconfortul termic va fi ridicat.
Cum va fi vremea la Bucureşti
Luni, la Bucureşti, avem cod galben şi vremea se va menține caniculară. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.
Marţi, trecem la cod portocali şi canicula se va intensifica ușor. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări noaptea. Temperatura maximă va fi de 38…39 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade.
Miercuri revenim la cod galben în Capitală. Dar canicula va persista. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări ziua (viteze la rafală de până la 50 km/h). Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade, ușor mai coborâtă în zona preorășenească.
Şefa ANM: Vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istorie
Elena Mateescu, şefa ANM, a explicat la Digi24 că şi luna august va fi foarte caldă, la fel şi începutul de septembrie. Iar vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteo.
“Cu siguranță și ultima lună a verii 2024, august, va putea aduce în atenție intervale în care să vorbim în fiecare zi consecutiv de caniculă (…)
De altfel, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 12 august – 9 septembrie, vorbim de următoarele săptămâni din luna august și anume 12-19 august, 19-26 august și chiar 26 august-2 septembrie, debutul toamnei, pe o probabilitate foarte ridicată ca fiecare săptămână să fie mai caldă decât în mod obișnuit, cu un caracter deficitar al precipitațiilor, fapt care va face ca anul agricol curent, care se încheie la 31 august 2024, să fie în continuare sub incidența fenomenului de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară.
Debutul toamnei, așa cum arată actualizarea acestei estimări, până la finalul primei decade din septembrie, vom avea o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, și, din păcate, semnalul pentru cantități deficitare în continuare.
Vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice, având în vedere că deja prima lună de vară, iunie, a fost cea mai caldă lună iunie din istorie, de asemenea și luna iulie a egalat recordul din 2012, fiind cele mai călduroase luni iulie din istorie.
Şi, cu siguranță, iată, semnalul pentru luna august va putea face ca vara 2024 să fie cea mai caldă din istorie. Deja puteam să confirmăm, și deja constatăm, din păcate, în statistica meteorologică, că fiecare lună, anotimp sau an doboară recordurile înregistrate anterior, astfel încât tiparele de vreme extremă vor deveni, din păcate, tipare normale în viitor”.