Cel puțin așa arată o hartă interactivă realizată de un cercetator american de la Universitatea Maryland. Și estimările meteorologilor români sunt la fel de îngrijorătoare.
Traversăm cel mai lung val de căldură din istoria României. Această hartă arată cu negru zonele de pe glob unde temperaturile maxime înregistrate în mijlocul lunii iulie au depășit cu 10-14 grade media din perioada 1991-2020. Țara noastră se afla în mijlocul valului de caldură extremă.
Și încălzirea va continua și în anii următori, spun cercetătorii. Ca să ne ajute să înțelegem cum vor trăi copiii noștri, peste 60 de ani, un profesor de la Universitatea Maryland a creat o aplicație care asociază fiecărui oraș altul – care se confruntă acum cu clima estimată în 2080 pentru primul oraș.
„Creșterile în cazul verii sunt mai mari în zonele sudice”
Astfel la București va fi cum e acum in Negotino, Macedonia de Nord – cu peste 7,7 grade mai cald vara si cu 5,8 grade mai cald iarna. Brașovul va avea clima din Lombardia de astăzi, iar la Constanța vremea va fi cum e cea din Grecia, acum. Cei care trăiesc acolo spun că verile sunt un calvar.
Meteorologii români au estimat și ei schimbările climatice.
Roxana Bojariu – climatolog Administrația Națională de Meteorologie: “Creșterile în cazul verii sunt mai mari în zonele sudice. În cazul iernii, cele mai mari creșteri de temperatură vor fi în zona nord-estică a țării și în zonele de munte”.
Încălzirea va avea efecte directe asupra economiei, dar și a sănătății populației. În scenariul pesimist, spun meteorologii, la sfârșitul secolului se va înregistra o creștere a mortalității legate de stresul termic.