Liderul PNL a dat asigurări că „România este în siguranţă” şi a precizat că armata monitorizează toate ameninţările posibile.
„Când discutăm despre orice fel de ameninţare la adresa securităţii noastre, cel mai important lucru pe care îl putem face este să tratăm situaţia cu calm. Ştiu că orice ştire despre căderea unor drone pe teritoriul României poate provoca nelinişte şi reacţii pripite. Dar, fără o evaluare adecvată a situaţiei şi fără cunoaşterea contextului geopolitic şi militar, orice declaraţii incisive din partea liderilor politici ar face mai mult rău decât bine”, a afirmat Ciucă, într-o postare pe pagina lui de Facebook, potrivit News.ro.
„Nu ne bombardează nimeni. Singurele obiecte care pot ajunge pe pământul nostru sunt doar resturi de echipamente, care au fost deja distruse”, a precizat el.
Ciucă mai spune că „experţii noştri militari monitorizează situaţia şi fac totul pentru a păstra siguranţa românilor”.
Totuși, el arată că România nu poate doborî rachete sau drone din spaţiul aerian ucrainean, deoarece este ilegal.
„Nu putem doborî rachete sau drone din spaţiul aerian ucrainean, indiferent cât de aproape de România ar zbura ele. Aşa ceva este ilegal. Dacă ne uităm în spaţiu nostru aerian, vedem că nu avem în ce să tragem. Pentru a schimba această stare de fapt, România ar trebui să negocieze cu conducerea NATO şi cu Ucraina condiţii de utilizare a sistemelor noastre de apărare aeriană în spaţiul aerian ucrainean. Punerea în practică a unui asemenea plan ar implica foarte multe demersuri”, a mai scris liderul PNL, subliniind că „România este în siguranță”.
„Suntem în continuă comunicare şi coordonare cu aliaţii, mai ales cu ţările din Flancul Estic al NATO. Armata noastră monitorizează toate ameninţările posibile. În timp ce alţii îşi folosesc energia şi timpul pentru a inventa şi a arunca acuzaţii false pe reţelele de socializare, militarii noştri lucrează în mod profesionist şi fără să facă agitaţie pe internet. Să le fim recunoscători”, a conchis el.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat joi că resturi de dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2 au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, din județul Tulcea, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
În ceea ce priveşte incidentul de joi noaptea, când au avut loc noi atacuri în partea ucraineană a frontierei, începând cu ora 1:32, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi au revenit în bază în jurul orei 3:25. Şi de această dată au loc cercetări în teren.
MApN a confirmat astfel găsirea resturilor doar a unei drone și spune că investighează și alte două locații, deși cel puțin trei drone au căzut pe teritoriul României după atacul rusesc asupra portului ucrainean Ismail din noaptea de 23 spre 24 iulie, spun localnicii din localitatea Plauru.
Joi, șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat că trei drone de atac lansate în timpul nopții de Rusia împotriva Ucrainei au trecut granița Ucrainei în România.
Alianța Nord-Atlantică (NATO) a transmis joi că nu există niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România ar fi dovezi ale unui atac intenționat asupra teritoriului alianței transatlantice, dar a precizat că acestea indică acțiuni „iresponsabile și potențial periculoase”.
Un purtător de cuvânt al alianței a spus că NATO și-a sporit prezența în regiunea Mării Negre în ultimele zile.