Șoșoacă a țipat, și-a pus botniță, a agitat o icoană și un sac negru, aluzie la morții din pandemie. Ea fost evacuată din sala de șefa parlamentului.
„Imaginea României a fost grav afectată”, au comentat analiștii.
Pentru abateri grave repetate, în Parlamentul European unui ales i se poate interzice participarea la ședințe.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Este a treia oară când îi spun parlamentarului că încalcă regulamentul. Europarlamentarul să fie scos afară acum”.
Din ultimele bănci, acolo unde stau europarlamentarii neafliați, Diana Șoșoacă a întrerupt de mai multe ori discursurile.
Diana Șoșoacă: „Luați-vă mâinile de pe România! Să vă fie rușine! Ați ucis oameni!”.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „De câți oameni este nevoie ca să vă escorteze afară din cameră?”.
Diana Șoșoacă: „Voi ați omorât oameni și eu am dreptul să vorbesc!”.
Pe holul Parlamentului European, Diana Șoșoacă a spus că a provocat special tot scandalul.
Diana Șoșoacă: „Când au văzut icoana, mi-au spus să ies afară. De ce? Pentru că este casa Satanei. Asta este aici. Casa Satanei aici, în Bruxelles”.
Europarlamentarii străini, șocați de Șoșoacă
Comportamentul Dianei Șoșoacă i-a șocat pe mulți europarlamentari. Ai noștri au încercat să le spună străinilor ce se întâmplă.
Dan Barna, europarlamentar USR: „Este portavocea Rusiei, participă la toate evenimentele Rusiei”.
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: „A trebuit să dăm explicații, sigur, drăguțe – ce-i cu doamna asta, cine-i personajul”.
Ce spun analiștii
Analiștii spun că Diana Șoșoacă și-a atins obiectivul prin acest scandal, atrăgînd atenția asupra sa, știut fiind că va intra în cursa pentru prezidențiale.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”Imaginea României a fost grav afectată, dacă în momentul în care a intrat, doar un semn de întrebare despre cum se va comporta, acum a pus delegația României într-o situație jenantă. Politica înseamnă politețe, un lucru pe care Șoșoacă nu-l înțelege. Dacă va mai face încă o dată astfel de scene, va fi scoasă afară. Va putea să le facă pe coridoare sau afară, transmițând pe rețelele sociale. Deja faptul că a ajuns acolo e o trambulină pentru campania pentru alegerile prezidențiale și pentru intrarea grupării sale politice în Parlament. Deci, spectacolul va fi total pe rețelele pe care le folosește”.
Aleșii europeni au un cod de conduită pe care, dacă îl încalcă, riscă sancțiuni. Acestea se referă la îndepărtatea parlamentarului recalcitrant din sală, retragerea sumei alocate pentru ziua de ședință, adică aproximativ 300 de euro, interdicția de a reprezenta instituția în delegații sau conferințe sau chiar interdicția de a mai participa la dezbateri.