Este vorba despre Ecopolis, Platforma de Mediu pentru București și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, care încurajează candidații la Primăria Capitalei și la Consiliul general să susțină pactul, să îl semneze și să îl urmeze în cazul în care vor administra Bucureștiul în următorii patru ani.
„Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit” reunește zece inițiative și soluții verzi pentru Capitală. Dintre ele, cea mai populară este realizarea Centurii Verzi București-Ilfov.
În afara acestui obiectiv, celelalte 9 direcții de acțiune și soluții punctuale pentru un București mai verde, mai respirabil și cu o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii săi, definite în urma unui proces participativ, prin consultarea experților, a ONG-urilor și a grupurilor civice active în comunitatea Platformei de Mediu, sunt următoarele: Protejarea și extinderea spațiilor verzi, Îmbunătățirea calității aerului, Promovarea și implementarea mobilității urbane durabile, Gestionarea eficientă a deșeurilor, Protejarea biodiversității și extinderea zonelor naturale, Gestionarea responsabilă a resurselor de apă, Reziliența la schimbările climatice, Monitorizarea indicatorilor de mediu și date deschise către public, Urbanism responsabil, având în centru interesul general al comunității.
Ce este ”Centura Verde”?
Centura Verde a Capitalei este un proiect al asociației omonime despre care se vorbește mai puțin decât ar merita un oraș pentru care poluarea este una dintre marile probleme. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali au început recent să ofere proiectului importanța cuventă. Centura Verde Bucureşti-Ilfov este prezentat, spre exemplu, într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca fiind un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, cât şi de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu.
Ca și recunoaștere oficială a importanței proiectului, ministrul Mircea Fechet şi Alex Gavan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat, săptămâna trecută, la sediul MMAP, Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, document care presupune şi adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov.
“Încă de la început am susţinut ideea Centurii Verzi a Capitalei, inclusiv în Parlament, prin amendamentele depuse la noul Cod Silvic. Nu ai cum să nu susţii o astfel de iniţiativă, deoarece pădurile din jurul marilor oraşe reprezintă un factor de echilibru în societate. În condiţiile în care efectele schimbărilor climatice se fac din ce în ce mai simţite, mai multă pădure înseamnă mai puţină poluare, dar şi un refugiu absolut necesar pentru cea mai mare aglomerare urbană din România. Aşadar, rolul social al pădurilor din jurul marilor oraşe este cel care trebuie să primeze şi este datoria noastră să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă cu adevărat. De aceea, îi felicit pe toţi cei care au pus umărul la realizarea acestui proiect fără culoare politică şi din care întreaga comunitate are de câştigat”, a declarat Mircea Fechet la evenimentul amintit.
Centura Verde București-Ilfov, aprobată în Senatul României
Centura Verde București-Ilfov, al cărei rost este acela de a protejeja populația din București și zonele limitrofe de efectele poluării. a fost adoptată aproape cu unanimitate de Senat.
Cu 87 de voturi pentru, un vot împotrivă și trei abțineri, Centura Verde intră, prin amendamente, în noul Cod Silvic.
Senatul a mai votat și pentru accesul liber în pădure pentru recreere – subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public în ultima jumătate de an și pentru care platforma civică a militat intens, dar și pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național.