Ungaria, membră a Uniunii Europene și a NATO, a refuzat să ofere asistență militară Ucrainei după declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Budapesta încearcă, de asemenea, să renunțe la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, pe care l-a catalogat drept o „misiune nebună”.
Orban, aflat la putere din 2010, și-a construit campania pentru alegerile europarlamentare de luna viitoare pe agenda evitării unei implicări mai profunde în conflict, spunând că votul ar putea determina cursul războiului și păcii în Europa.
„Armata rusă duce un război serios și dificil cu ucrainenii”, a declarat Orban la radioul public într-un interviu. „Dacă rușii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i înfrânge pe ucraineni dintr-o singură mișcare, ar fi făcut-o deja”.
Orban a spus că capacitățile militare ale NATO le depășesc cu mult pe cele ale Ucrainei, prin urmare, este puțin probabil ca Rusia sau orice altă țară să lanseze un atac împotriva NATO.
„Nu consider logic ca Rusia, care nici măcar nu poate învinge Ucraina, să vină dintr-o dată și să înghită întreaga lume occidentală”, a spus Orban. „Șansele ca acest lucru sunt extrem de mici”.
Premierul maghiar consideră că referirile la amenințarea rusă din spațiul occidental sunt un prim pas spre o implicare mai profundă a Occidentului în războiul din Ucraina.