Angajaţii Parlamentului au avut un protest spontan săptămâna trecută chiar în fața sălii de plen din Camera Deputaților. Ei au folosit prilejul singurei ședințe de plen de săptămâna trecută, după ce aleșii și-au făcut program special pentru campania electorală. Președintele Camerei Depitaților, Alfred Simonis, a spus că a avut o discuție cu reprezentanții sindicatului și apoi a sugerat că angajații mai au de așteptat. „Angajaţii Parlamentului nu sunt cei mai slab plătiţi bugetari din România. Media salariului de aici e pe undeva la 5.000 de lei. Eu cred că aceste creşteri salariale nu pot începe cu angajaţii Parlamentului. (…) Aşa că nu sunt neapărat cel mai mare fan al acestor proteste”, a spus Simonis.
Proteste și la Guvern
Și angajaţii din aparatul de lucru al Guvernului s-au aflat în grevă japoneză pentru mai mult de o săptămână și au cerut măriri de salarii. Protestul a demarat însă cu o manifestație în Piața Victoriei. Potrivit liderului sindical Noni Iordache, angajații au cerut salarii mai mari și au spus că se simt disciminați. „Suntem vârful administrației, vorbim de cancelaria preierului, Secretariatul General al Guvernului, ANAP (agenția națională de achiziții publice) corupul de control al premierului, care din 2015 n-au mai beneficiat de o majorare salarială, cu excepția celei din decembrie de 5%”, a declarat Iordache pentru G4Media.ro. El a precizat că media veniturilor la această categorie bugetară este undeva la 5.000 lei net, iar deficitul de personal se acutizează.
În aceste zile, și muzeografii au protestat, iar unii dintre ei au refuzat să facă muncă de voluntariat la Noaptea Muzeelor, așa că unele instituții au rămas închise. Anunțul a fost inițial catalogat de premier drept „șantaj”. Muzeografii au spus că fără o reparație promisă de Guvern, declanșează greva generală.
La rândul lor, angajații agențiilor pentru protecția mediului din mai multe județe au ieșit în fața instituțiilor și au afișat pancarte mesaje legate de solicitări salariale. Pe scurt, aceștia cer alinierea salariilor de la nivel local, la nivelul celor de la nivel central.
Nici angajatii Arhivelor Naționale nu s-au lăsat mai prejos. Salariații din peste 30 de județe au declanșat în ultimele zile proteste spontane prin care si-au manifestat nemulțumirea față de inechitățile salariale dintre serviciile județene ale Arhivelor Naționale și aparatul central.
Ciolacu tace și așteaptă să treacă
Confruntat cu cele mai serioase proteste de după greva profesorilor din 2023, Guvernul pare că merge pe burtă în campania electorală. Premierul Marcel Ciolacu promitea că se duce el la Muzeul Antipa dacă muzeografii nu deschid instituția pentru public. Degeaba l-au așteptat însă protestatarii că premierul nu și-a făcut apariția. Șeful Guvernului a preferat ca săptămâna trecută să se întâlnească cu Erdogan în Turcia, unde a vorbit despre problema „spinoasă” ca românii să intre doar cu buletinul în această țară.