Fostă republică sovietică, mica Românie de peste Prut a răspuns invaziei pe scară largă a Ucrainei devenind un candidat oficial la aderarea la UE și căutând să-și revizuiască rapid sistemul judiciar, economic și politicile de securitate.
Conform unei propuneri UE, care urmează să fie aprobată în zilele următoare, Moldova își va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în achiziția comună de arme a blocului comunitar european, aceste măsuri constituind cel mai profund pas înainte în zona cooperării cu partenerii occidentali privind apărarea națională.
„Parteneriatul de securitate și apărare” propus cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși, conform cărora Moldova s-ar putea confrunta cu aceeași soartă ca și Ucraina dacă se va alinia politicilor Occidentul. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în martie că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucraina: „ori noi sau Rusia”. El a spus că Moscova va „apăra” populația etnică rusă din Moldova și că regimul de la Chișinău riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a comparat politicile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a adus-o și liderului Ucrainei Volodimir Zelenski.
Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat oficial Rusia drept o „amenințare la adresa securității”, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește unele finanțări UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.
UE a impus, de asemenea, sancțiuni entităților legate de Rusia despre care spune că au căutat să destabilizare țara, ca răspuns la o presupusă tentativă de lovitură de stat împotriva guvernului moldovean și la eforturile grupurilor susținute de Moscova de a influența alegerile locale și de a conduce alte atacuri „hibride”.
Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul ar urma să „consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare „în direct”. Națiunea est-europeană ar fi, de asemenea, integrată în „inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”.
De asemenea , Moldova și UE vor lua măsuri pentru „extinderea domeniului de aplicare” și creșterea nivelului de clasificare a informațiilor partajate, se arată în propunere.
Parteneriatul va căuta să sporească cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru apărarea împotriva manipulării externe, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.
„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova cu UE”, a declarat un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului, menționând faptul că Moldova „a parcurs un drum lung în doar doi ani.”
Propunerea a fost discutată de diplomații UE și urmează să fie aprobată oficial în zilele următoare. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat că parteneriatul „nu va avea statutul de tratat internaţional, ci se va baza pe angajamente politice”.
Ministerul de Externe al Moldovei, despre ”aranjamentul umbrelă”
”În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor” a anunțat Ministerul de Externe de la Chișinău, adăugând că, în baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, stabilind și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc.