Sunt imagini dure din linia întâi din regiunea Harkov, la graniţa cu Federaţia Rusă. Rușii au capturat mai multe sate și sunt cu un picior în orășelul Vovchansk, aflat la 4 kilometri de frontieră.
Ucrainenii evacuează din nou satele din regiune ca măsură de protecţie.
Zona a mai fost ocupată de ruşi în urmă cu doi ani, dar ucrainenii au reuşit să o elibereze în septembrie 2022.
Analiştii militari de la Bucureşti explică de ce ruşii au deschis un nou front la Harkov. Sunt mai multe motive.
Comandor (r) Sandu Valentin Mateiu, analist militar: Strategia lor, foarte probabil, este să întindă frontul, Deschizând acest front de sute de kilometri, îi obligă pe ucraineni să trimită rezerve și, în felul acesta, această operațiune de la Harkov poate fi, în același timp, una care să pună în pericol orașul Harkov sau poate să pună în pericol liniile de comunicație spre Kupiansk.
Iar după Harkov, cel mai probabil va urma Odesa, este avertismentul analiştilor. Ruşii nu renunţă la planurile lor pe termen lung de a ajunge la Gurile Dunării.
Gen (r) Virgil Bălăceanu: Apariția Federației Ruse la granița României, respectiv la granița cu NATO, ar obliga România la niște investiții și la niște activități mult mai serioase. Va obliga România la dezvoltarea unei doctrine de apărare teritorială.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat de nădejde al preşedintelui Putin, spunea încă de anul trecut că este în interesul strategic şi de securitate al Federaţiei Ruse să captureze Harkovul şi Odesa.