19 foști magistrați solicită indemnizații de pensionare constând în șapte salarii brute, potrivit portalului și motivărilor instanțelor, analizate de G4Media. Acesta era un drept salarial prevăzut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor din 2004. Plata acestui drept a fost suspendată începând cu 2010, în fiecare an, prin OUG, până în 2022, iar atunci a fost abrogat. Noul statut al magistraților, intrat în vigoare în 2022, nu mai prevede acest drept.
Cei 19 magistrați pensionari sunt un fost procuror militar și 18 foști judecători. Ei susțin că „au fost supuși unui tratament juridic discriminatoriu față de colegii pensionați anterior apariției actelor normative prin care a fost suspendată succesiv acordarea acestor drepturi”, potrivit Curții de Apel Cluj.
Procesul a fost deschis de fostul procuror militar, colonelul (r) Mihai-Adrian Iordache, fost șef al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara. El a contestat doar ordonanțele de guvern din 2021 și 2022 prin care a fost suspendată plata acestei indemnizații de pensionare.
Fostul procuror militar a pierdut procesul la Tribunalul Timiș și a formulat apel la Curtea de Apel Timișoara. Instanța de apel a sesizat Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Indemnizația de pensionare în cazul lui Iordache ar ajunge, în total, la peste 30.000 euro.
Un alt litigiu a fost deschis la Tribunalul Maramureș de 18 foști judecători, printre care Irina Galea și Raluca-Beatrix Cuc. Ele au pierdut în prima instanță și au formulat apel la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii au cerut ÎCCJ să se pronunțe pe această speță, iar Curtea a conexat cazurile și urmează să decidă pe 20 mai dacă suspendarea repetată a plății indemnizației de pensionare a afectat însăși existența dreptului salarial.
Irina Galea este soția lui Ovidiu Galea, un judecător din Bihor trimis în judecată pentru corupție și nedeclararea apartenenței la masonerie, iar fosta judecătoare Raluca-Beatrix Cuc a fost și ea deferită justiției pentru presupuse infracțiuni de corupție.
ÎPS Teodosie, trimis în judecată pentru corupție
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pe numele de mirean Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, în urma unei investigații Recorder. Alături de el a fost trimis în judecată și un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.
Procurorii au reţinut că, în iulie 2023, arhiepiscopul i-ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) 160.000 lei, reprezentând 20% din suma de 800.000 lei pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi avut-o asupra funcţionarilor din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări. Consilierul, inculpat în cauză, i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promişi, respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanţă fictiv. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanţa.