„Tu te-ai născut în vremuri prospere și pașnice. Dar democrația trebuie apărată”, spun bunicii, arătându-le pe scurt nepoților prin ce au trecut.
Naziștii aruncând familii și comunități întregi în lagăre, în neomeneștii ani 40. Revoluția de la Praga, în primăvara anului 1968, cu tancuri împotriva oamenilor, pe străzi. Revoluția de la Timișoara, din 1989, cu protestatari pașnici împușcați pe treptele catedralei. Căderea Zidului Berlinului. Oamenii din țările baltice ținându-se de mână, în august 1989, femeie lângă femeie, copil lângă copil, un lanț de sute de kilometri de oameni care și-au declarat fără violență hotărârea de neclintit de a fi liberi față de URSS. Așa s-au câștigat democrația și pacea în Europa, de către generații care azi nu mai sunt sau, unele dintre ele, sunt la crepusculul vieții.
Aceste generații apar azi într-un clip în fața urmașilor lor și le vorbesc ca să-i roage să voteze pe 6-9 iunie, la alegerile europene. În România, alegerile europene vor fi pe 9 iunie, concomitent cu cele locale.
„Când ai 12 ani și vezi mama că moare ca să te protejeze, nu uiți niciodată”
Clipul începe cu o bunică din Franța, care spune: „Am ținut asta în suflet de-a lungul anilor. Știi, Robin, îi spune ea nepotului, eu n-ar fi trebuit să fiu azi aici. Ar fi trebuit să mor”.
„Pe 17 iunie 1940 aveam 12 ani”. Era chiar perioada când naziștii au ocupat o parte a Franței. „Soldații erau peste tot. Am coborât cu un bol de fructe în grădină”, spune bunica. Și atunci au început „taca-taca”, spune ea, mitralierele. „Mama a murit peste mine, apărându-mă”, mai povestește bunica, în timp ce, filmat la rândul lui, nepotul lăcrimează. „Când ai 12 ani și vezi mama că moare ca să te protejeze, nu uiți niciodată”, spune femeia.
Această memorie se întoarce astăzi, în film, prin vorbele bunicilor din mai multe țări ale Europei. Ei își roagă nepoții să voteze pe 6-9 iunie, indiferent care este opțiunea lor. Să voteze.
„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei”
În clip apar și imagini de pe străzile Timișoarei. Și mărturii ale oamenilor care au luptat în decembrie 1989 împotriva regimului Ceaușescu, singurul regim european care a tras în cetățenii săi.
„Să nu luați democrația ca pe un dat. S-o susțineți mereu și s-o apărați”, spune, în clip, un bunic italian, vizibil emoționat.
Apoi, bunicii scot din plicuri scrisori pe care le citesc. „Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei”.
„Mă bucur că ești așa cum ești și te iubesc pentru asta”, îi spune o bunică din Cehia nepoatei sale, care apare și ea în film. „Ține minte că n-a fost mereu libertate și democrație și că se pot pierde foarte repede”.
„Dacă ar fi să-ți las un mesaj înainte să plec”, spune către nepotul său bunica din Franța, cea cu care a început filmul Parlamentului European: „Acest mesaj este: Trăiți democrația. Ascultați-vă unii pe alții”.
Filmul se încheie cu inscripția „Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine”.