De altfel, avem și foarte puțini specialiști în managementul durerii, iar inițiatorii legii propun crearea unei strategii de formare..70 la sută dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută – spun cei care au scris proiectul de lege. Mulți au îndurat suferința, până când medicii au găsit și tratat cauza.
Proiectul de lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea, prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii.
Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști
Stelian Mociu, medic primar anestezie: ,,Ai nevoie de o echipă întreagă în spate. Această specialitate trebuie să fie integrată într-un spital. Pacientul vine la noi în terapia durerii după ce a fost în prealabil la colegul neurochirurg, la medicul de recuperare medicală.”
Cei care suferă de boli incurabile apelează la centrele de îngrijire paliativă, când nu mai știu cum să se descurce acasă.
În clinicile private o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1000 de lei.
Dacă proiectul de modificare a legii sănatatii va trece de votul Parlamentului, acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile casei de asigurari de sănătate.