Celebrul ONG neo-marxist Amnesty International a publicat un nou raport controversat al cărui conținut, contradictoriu în mare parte, sprijină narativele pe care Kremlinul obișnuiește să le disemineze în țările aflate în sfera de interes a Rusiei.
În raportul referitor la respectarea drepturilor omului în perioada 2023 – 2024, Republica Moldova este taxată în cel mai pur stil al prpagandei putiniste, pentru încălcarea drepturilor la libertatea de asociere și de exprimare, pentru tolerarea torturii și a relelor tratamente, pentru discriminarea persoanelor LGBTI și pentru noul regim de imigrație în baza căruia refugiații ucraineni riscau să piardă accesul la bunuri și servicii esențiale.
Raportorii Amnesty International acuză faptul că unui număr tot mai mare de cetățeni ruși li s-a refuzat intrarea în Moldova dacă poliția de frontieră a concluzionat că nu au furnizat motive întemeiate pentru a vizita țara, ca urmare unii oameni care călătoreau cu avionul rămânând blocați ore și chiar zile la aeroport.
Cazul oligarhului fugar Ilan Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, și se ascunde în Rusia de justiţia din Republica Moldova, este tratat ca speță relevantă de încălcarea drepturilor la libertatea de asociere. Amnesty Internațional vorbește despre Partidul Șor, finanțat de Moscova, ca despre ”principala forță motrice din spatele protestelor antiguvernamentale”, și acuză faptul că acesta a fost declarat neconstituțional și ulterior interzis, pentru tentativa de destabilizare a Republicii Moldova în coluziune cu Rusia, același tratament primindu-l ulterior și reprezentanții partidului care au plecat și s-au alăturat partidului Șansa.
Amnesty Internațional critică și blocarea extrajudiciară a acesului la 22 de platforme media online (în cea mai mare parte din Rusia) și suspendarea difuzării a șase canale de televiziune, ”aparent” pentru publicarea de informații „care pot provoca tensiune sau conflict social”, potrivit șefului SIS. După cum se știe, în octombrie 2023, serviciile de informaţii de la Chişinău au anunţat că au ordonat „blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care difuzau informaţii false, printre site-urile cenzurate aflându-se cele ale Russia Today (RT) şi ale mass-media de stat VGTRK, măsura înscriindu-se în politica Chişinăului împotriva dezinformării şi a război hibrid purtat de Rusia la adresa Republicii Moldova.
Moldova, blamată chiar și pentru abuzurile Tiraspolului
Fără a ține cont de statutul specific al regiunii Transnistrene susținute și finanțate de Moscova, Amnesty Internaționa critică în raportul său Republica Moldova chiar și pentru decesul fostului lider al Partidului Comuniștilor, Oleg Horjan. Politician de opoziție față de autoproclamatul regim autonom din stânga Nistrului, Horjan a fost eliberat din închisoare în decembrie 2022, după 4 ani și jumătate de încarcerare abuzivă și ilegală.
Oficial, conform ”autorităților”, Horjan a fost găsit mort, înjunghiat într-o casă din satul Sucleia, alături de un „seif deschis și gol”. Comitetul transnistrean de anchetă a precizat că medicul legist a descoperit multiple plăgi în regiunea gâtului și a spatelui și răni în cap, produse de un obiect contondent, însă Poliția Republicii Moldova a anunțat că Oleg Horjan a fost găsit împușcat.
Chiar dacă Biroul pentru Reintegrare a propus să fie creată o comisie de anchetă neutră, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă, Amnesty Internațional acuză tot Repubica Moldova pentru tărăgănarea cercetărilor, și nu regimul pro-rus de la Tiraspol.