Alături de Marcel Ciolacu, în Boeing 737 a cărui închiriere a costat peste 100.000 de euro, potrivit Boarding Pass, s-au înghesuit și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea, ministrul agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, președintele ANCOM, Valeriu Zgonea, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, și directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu.
Premierul a vorbit despre atragerea unor investiții de 15 mld. euro, în condițiile în care, în primele 11 luni ale lui 2023, România şi Qatar au avut schimburi comerciale bilaterale de 133,7 mil. dolari. „Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiții în valoare de 15 mld. euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice și politice. Avem proiecte clare și mature pentru investitorii din Qatar”, a afirmat Ciolacu.
Premierul s-a întâlnit cu românii din Qatar și a dat asigurări că autoritățile din cele două țări sunt aproape de un acord prin care să li se recunoască anii de muncă atunci când li se va calcula vechimea în muncă la pensie. „Trebuie să găsim prin acest memorandum cu autoritățile din Qatar și cu Ministerul Muncii care sunt cele mai bune variante astfel încât să depășim și acest moment”, a spus Ciolacu.
Drepturile omului
Human Rights Watch a atras atenția cu privire la încălcarea drepturilor omului în cazul muncitorilor străini din Qatar, a femeilor și a libertății de exprimare. Lucrătorii migranți din Qatar care au muncit pentru Cupa Mondială din 2022 au fost supuși unor abuzuri grave, inclusiv decese neexplicate, răni, salarii neplătite și taxe de recrutare exorbitante. Practicile din Qatar impun reguli discriminatorii de tutelă masculină asupra femeilor și le afectează dreptul de a decide asupra vieții lor. Codul penal al Qatarului criminalizează criticarea emirului, insultarea steagului, defăimarea religiei, inclusiv blasfemia, și incitarea „la răsturnarea regimului”.Alina Gorghiu, vizite în țări exotice
Nici ministrul justiției nu s-a lăsat mai prejos în ceea ce privește vizitele pe banii statului în țări exotice. Din decembrie și până acum, Alina Gorghiu (foto) a făcut vizite în SUA la ONU, Japonia, Italia și Brazilia. Vizita în Brazilia nu a fost comunicată oficial de minister, dar anunțuri ale oficialilor brazilieni arată că ministra și suita sa au fost atât în capitala Brasilia, cât și în statul Sao Paolo. Primele detalii despre vizita în Brazilia au fost date de ministrul justiției din Brazilia, Ricardo Lewandowski, într-un comunicat din 10 aprilie. El a anunțat că s-a întâlnit cu ministra Alina Gorghiu și au discutat despre cooperarea judiciară. Oficialul brazilian nu a anunțat semnarea vreunui document oficial.
Pe 11 aprilie, Felicio Ramuth, viceguvernatorul statului Sao Paolo, a spus într-o postare pe Facebook din 11 aprilie că a primit în vizită o delegație oficială din România.
O altă vizită exotică a fost în Japonia, în luna februarie. La acel moment, Ministerul Justiției a anunțat printr-un comunicat că Gorghiu și omologul japonez, Ryuji Koizumi, au semnat prima declarație de cooperare între Ministerele justiției din România și Japonia în domeniul justiției.