Petrom, liderul pieței carburanților din România, a scumpit în mai multe rânduri, atât benzina, cât și motorina în luna aprilie. Potrivit peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard era cuprins, la închiderea ediției, între 7,31 lei și 7,38 lei pe litru. În cazul motorinei standard, prețurile variază între 7,52 lei și 7,55 lei pe litru. În total, în această lună, benzina s-a scumpit cu 19 bani pe litru, iar motorina, cu 16 bani. Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3,2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1,2 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 4,5 lei mai mult decât in urma cu 30 de zile.
La nivel international, prețul petrolul a scăzut pe măsură ce îngrijorările cu privire la riscurile de aprovizionare și escaladarea conflictului dintre Iran și Israel s-au diminuat, potrivit Reuters. Valoarea contractelor Brent pentru livrările din iunie au scăzut cu 52 de cenți, sau 0,6%, la 89,58 dolari pe baril. Petrolul American aferent contractelor pentru luna mai a scăzut, de asemenea, cu 55 de cenți, sau 0,6%, la 84,86 dolari.
Mai puține trenuri de la și spre Brașov
Aproape de începerea sezonului estival, conducerea CFR Călători a decis să anuleze 14 trenuri în weekend-uri pe raza Regionalei Brașov, cu începere din data de 27 aprilie 2024. Anulările de trenuri au loc drept urmare a crizei de mecanici de locomotivă, cu riscul pierderii compensației acordate de ARF și a plății de penalizări, potrivit Club Feroviar.
Este vorba de trenuri pe relațiile Teiuș – Sibiu, Teiuș – Tg.Mureș, Beia – Sibiu, Sighișoara – Sibiu, Mediaș – Teiuș, Sighișoara – Beia, Brașov – Gheorghieni, Tg.Mureș – Deda, Sf. Gheorghe – Brașov și rutele inverse.
Modificările afectează trenurile Regio și au fost propuse la jumătatea lunii chiar de către conducerea Regionalei Brașov. Directorul general al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A, Traian Preoteasa, a emis pe 28 decembrie 2023 o adresă prin care le cere șefilor de regionale să recurgă la anulări de trenuri în 2024. De asemenea, în numele „optimizării activității”, el a solicitat la începutul anului „încadrarea strictă în norma lunară” pentru personalul operatorului feroviar de stat. Adică zero ore suplimentare, inclusiv pentru mecanici. „Cadrul legislativ incident coroborat cu optimizarea activității pentru anul 2024 conduc la impunerea unor măsuri stricte în ceea ce privește utilizarea forţei de muncă, dar şi a materialului rulant”, potrivit documentului.
UNSAR: Numărul accidentelor crește costul RCA
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe, reiese din cel mai recent studiu privind percepţia românilor faţă de asigurările auto, realizat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Conform Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), studiul relevă şi faptul că două treimi dintre respondenţi, respectiv 68%, cred că fraudele din asigurări impactează preţul RCA pentru toată lumea.
Concedieri la Tesla
Tesla va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a anunţat planuri de reducere cu 10% a forţei de muncă la nivel global. Compania americană avea la 31 decembrie 140.473 angajaţi la nivel global. Într-un mail intern, directorul general al Tesla, Elon Musk, a informat că disponibilizările, care vor afecta pe plan mondial aproximativ 14.000 de angajaţi.