Bugetul total alocat pentru anii 2024 şi 2025 este 100.000.000 lei, iar școlile se pot înscrie la inspectorate pentru a primi finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), din mai până în septembrie a.c.
Ținând cont că este vorba despre doi ani școlari și aprox. 2,9 milioane de elevi pe an, putem lesne să calculăm că fiecărui copil îi va reveni „fabuloasa” sumă de 17 lei, pentru o săptămână întreagă de activități. Ridicol este și că suma anunțată inițial era de 100.000.000 de euro, adică de cinci ori mai mult, însă Ministerul Mediului a explicat că a fost vorba de o „eroare de valută”.
Elevii vor depinde însă de dorința și capacitatea conducerilor școlilor de a obține această finanțare, altfel vor pierde acești bani, potrivit proiectului, iar ei vor repartizați către alte unități.
Ce se poate face cu banii
Banii pot fi cheltuiți pe consumabile pentru lecțiile demonstrative, kituri pentru laboratoare, achiziții de truse sau instrumente, recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, abonamente la platforme educaționale. Banii nu pot fi însă cheltuiți pentru salarii.
„Săptămâna verde”, care ar trebui să fie un program de lecții practice de ecologie a fost promovată chiar de președintele Klaus Iohannis, prin raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”. În proiect nu a existat o sursă de finanțare pentru ca ulterior să se ajungă la soluția proiectelor realizate cu bani de la AFM.
O parte din activitățile din „Săptămâna verde” includ însă și ieșiri în natură, iar o excursie cu clasa în afara localității nu mai este posibilă fără 120 – 140 lei / copil, iar suma trebuie să vină de la părinți.
Burse și alte pomeni electorale
Și în acest an, Ministerul a preferat să modifice sistemul de burse și a introdus și „bursa de reziliență”, de 300 de lei, pentru elevii care au cel puțin media 7. Banii care ajung direct în bugetul familiilor sunt mai apreciați, inclusiv electoral, decât cei care se duc în resurse educaționale complexe, la școală.
Este așteptat un guvern care să redreseze situația economică
Întâmplător sau nu, salariile a peste 220.000 de angajați din sănătate vor fi majorate cu 20%, în anul electoral 2024. Guvernul a putut să îi refuze nici pe angajații Poștei și le-a promis o creștere de 420 de lei în urma grevei din urmă cu două săptămâni, în timp ce salariul minim va crește și el. Chestionat de problema celei mai mari inflații din UE, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „(…) după toate alegerile pe care le avem în acest an vom avea un guvern care va ști să redreseze rapid și zona de creștere, și zona de inflație. Este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral, însă aceste chestiuni sunt conștientizate și la nivel de Guvern și la nivel de Coaliție, și sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă”, a declarat Iohannis.