Potrivit proiectului, ar fi constituit contravenție și s-ar fi sancționat cu amendă de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, decojirea și maltratarea arborilor, defrișarea oricarui arbore sau arbust fără avize, tăierea ramurilor și transplantarea arborilor și arbuștilor, fără avize. Alte sancțiuni vizau distrugerea mobilierului și deteriorarea aleilor, prinderea faunei sau aruncarea de deșeuri de orice fel pe spațiile verzi sau în lacuri.
În acest moment, amenzile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 50 și 100 de lei, însă pot fi și mai mici pentru tăierea unui arbore, dacă sumele sunt achitate imediat. Consiliera Ana Ciceală a subliniat că în prezent amenda pentru tăierea ilegală a unui arbore este de doar 25 de lei.
„Vorbim de creșterea de 100 de ori a amenzilor pentru tăierile ilegale de arbori, adică fără aviz de la Direcția de Mediu a Municipiului București, a arborilor de pe teritoriul Municipiului București. Vă aduc aminte că de când s-a modificat Codul Silvic și au fost scoase tăierile ilegale de arbori, să nu mai fie infracțiuni, avem de-a face în București cu tăieri de arbori la nivel de sute chiar mii, de către privați, pe terenurile proprii, și știm foarte bine de ce. E vorba de mafie imobiliară care taie pentru a putea construi”, a spus Ciceală. Alți consilieri nu au mai luat cuvântul, însă proiectul a picat la vot.
Ulterior, consiliera general Diana Mardarovici a spus, la Euronews România, că amendarea bucureștenilor care își taie arborii uscați din curți nu ar fi corectă în condițiile în care Primăria Generală are restanțe grave privind aprobarea cererilor pentru toaletarea arborilor.
Amenzi infime pentru dezvoltatori
Președintele Asociației Eco Civica, Dan Trifu (foto) spune că amenzile, chiar și cele prevăzute în proiect, sunt mici comparativ cu fondurile dezvoltatorilor. „O amendă de 5.000 de lei că ai încălcat legea nu reprezintă mare lucru pentru un dezvoltator imobiliar. Ar trebui nu numai să mărim amenda semnificativ – peste 5.000 de lei, minim 10.000 de lei pentru un arbore tăiat fără avizul de specialitate”, a spus el, la RFI.
Bucureștiul, foarte puțin spațiu verde pe cap de locuitor
Fiecare bucureștean are la dispoziție oxigenul din mai puțin de un copac. Un raport realizat de profesorul Cristian Iojă, de la Facultatea de Geografie, indica faptul că orașul a ajuns un „spațiu toxic și o capcană pentru locuitorii săi”. Bucureștiul are spațiu verde pe 6% din suprafață. În Lisabona, Portugalia, procentul este și mai mic, de 3,6%. Spre comparație, Oslo are 34%.