Mulți și harnici, după cum arătam în ancheta precedentă, baroneții cu funcții cheie în Primării, Consilii Județene și Locale, Direcții și Companii de servicii sau societăți abonate la lucrările publice, domnesc confortabil în mijlocul unor rețele de influență de amploare și se asociază profitabil mai ales când vine vorba de interesele lor personale și, implicit, de aportul pe care îl pot asigura capitalului politic al protectorului Președinte de județ.
SC Urban Slobozia SA, condusă de la pupitrul de comandă de Adrian Stoicescu, colegul, finul și asociatul în afaceri al lui Alexandru Potor (foto), fix personajul însărcinat de președintele Consiliului Județean să coordoneze compartimentul ”Societăți, Servicii și Instituții publice subordonate” și a strategiile, proiectele și programele cu caracter permanent al CJI din zona serviciilor publice și de infrastructură, este un adevărat teatru de operații al Clanului Baroneților, decis să scoată profit nu doar din asocieri ci și din epurare, după cum o demonstrează o serie de adevărate acte pregătitoare. Așadar…
La început a fost ideea…
După vara anului 2021, momentul în care fosta societate de gospodărire comunală Urban Slobozia a devenit ditamai jucătorul pe piața de apă, epurare și canalizare, grație aportului Consiliul Județean Ialomița, societatea intrată pe mâinile tandemului Potor – Stoicescu intră într-un proces de adaptare structurală la noua condiție de operator regional, căutând să-și upgradeze logistica în materie de extracție, aducțiune și epurare a apei.
Deloc întâmplător în aceste condiții, în 2023, Expert Insolvență SRL, lichidatorii Chemgaz Holding Corporation iau legătura cu primarul Sloboziei, Dragoș Soare, propunându-i să cumpere stația de epurare a combinatului chimic din Slobozia, ”la un preț modic și chiar cu plata în rate”, după cum o recunoaște edilul municipiului. ”Mi s-a părut normal să îl întreb pe managerul Urban, Adrian Stoicescu, dacă această achiziție ar fi oportună pentru operatorul regional însă, aflând de la domnia sa că stația de epurare a Combinatului nu prezintă interes, am declinat oferta lichidatorului”, menționează Soare.
Recapitulând declarația primarului Soare, un singur lucru devine cert: conducerea Urban-ului nu a fost interesată de achiziția stației de epurare. Însă poate băga cineva mâna în foc că ideea tranzacționării ulterioare prin terți, pe profit, către Urban Slobozia, a stației de epurare a Combinatului, nu ar fi putut încolți în ograda tandemului Stoicescu – Potor? Noi nu credem. Iată și de ce…
Cum se înfiripă ”coincidența”…
Extrem de interesant, la câteva luni de la discuția dintre primarul Soare și lichidatorii Chemgaz, mai precis pe 6 septembrie, lua ființă societatea Clean Cyclo SRL, avându-l ca asociat principal pe Denis Hann Răducanu, nimeni altul decât fiul cel mic al executorului judecătoresc Bogdan Răducanu. La fel de interesant este faptul că, în breasla din Slobozia, Bogdan Răducanu e considerat ”executorul de casă” al Urban Slobozia SA, din pricina numărului mare de acțiuni specifice pe care le exercită în relațiile Urban-ului cu asociațiile de proprietari și terții contractuali.
Însă și mai interesant este faptul că nou înființata Clean Cyclo SRL și-a stabilit sediul social în Municipiul București, Sector 2, Șoseaua Mihai Bravu nr.123-135, Bl.D11, Sc.B, Et.1, Ap.4, adică fix în apartamentul în care își mai are sediul social SC Quasar Agency SRL, agenția imobiliară la care, printre alții, cel puțin până de curând, erau asociați Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, candidat PSD pentru Primărie și, surpriză, Gabriel Robert Răducanu, nimeni altul decât fiul cel mare al aceluiași Bogdan Răducanu, considerat, cum spuneam, ”executorul de casă” al Urban Slobozia SA.
Cu alte cuvinte, în București, în același apartament, firma la care unul dintre băieții executorului de la Urban Slobozia apare ca asociat cu Alexandru Potor, ditamai coordonatorul Urbanului, ”conviețuiește” 100% ”pe coincidență” cu firma celui de-al doilea băiat al executorului de la Urban, care societate, după cum vom arăta, pare să fi fost creată doar pentru o singură operațiune: tranzacționarea pe profit, către Urban Slobozia, a stației de epurare a Combinatului.
La final se face și trazacția…
În bazele oficiale de date juridice și financiare despre firmele din România, prima activitate a firmei fiului cel mic al executorului de la Urban Slobozia, la nivel de status TVA, apare la data de 9 octombrie 2023 și nu este exclus să aibă legătură cu pregătirea cumpărării stației de epurare a Combinatului chimic, refuzată anterior, conform spuselor primarului Soare, de către managerul Urban, Adrian Stoicescu.
Astfel, pe data de 18 octombrie, Expert Insolvență, în calitate de lichidator judiciar al CHEMGAS HOLDING CORPORATION SRL, anunță vânzarea prin licitație publică a activelor ”STAȚIE DE EPURARE SLOBOZIA, compus din construcții industriale și teren intravilan în suprafață de 16.223 mp), obiectivul fiind adjudecat de Clean Cyclo SRL, contra ”1.500.000 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 8.400,66 lei pentru bunurile mobile”, după cum ne-au anunțat reprezentanții lichidatorului, menționând că actul autentic de vânzare s-a parafat abia în data de 14 februarie 2024.
Cum poate fi interpretată, deci, această tranzacție a unei firme care nu are alte date financiare sau comerciale raportate, în condițiile în care, repetăm, ea aparține fiului executorului de la Urban, iar Urban refuzase anterior achiziția obiectivului?
Să nu-l uităm pe Stoicescu…
Caracatița combinațiilor dintre baroneții de Bărăgan, deja ostentativă după cele mai sus enumerate, devine și mai evidentă dacă am adăuga în balanță un alt element mai mult decât relevant. Quasar Agency, agenția imobiliară la care, printre alții, Gabriel Robert Răducanu, fiul cel mare al executorului de la Urban, apare ca asociat cu baroneți precum Ștefan Țintă, lider PSD, fost și viitor candidat la parlamentare, Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, candidat PSD pentru Primărie, s-a angajat în trecutul apropiat într-o interesantă achiziție imobiliară. Probabil pentru a-și asigura aportul financiar conform părților sociale deținute, Potor a executat mai multe împrumuturi în nume personal către agenție dar, în 2022, s-a și imprumutat de la terți. Unul dintre împrumuturile primite de Potor, în valoare de aproximativ 50.000 de euro, apare ca fiind oferit de chiar Monica Dinco, sora colegului, finului și asociatului lui Potor, Adrian Stoicescu, directorul de la Urban.
Restul e poveste. O poveste pe care o vom nara, în continuare, în viitorul apropiat.