Specialiștii afirmă că va mai dura câteva luni până când prețurile scăzute în facturile de energie se vor reflecta și în portofelele consumatorilor.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a explicat că situația actuală este consecința surplusului de energie generat de resursele regenerabile, în special panourile fotovoltaice.
Această energie suplimentară nu poate fi utilizată eficient întrucât se suprapune cu perioadele de consum redus, ceea ce duce la prețuri negative sau la exportul acesteia la prețuri scăzute.
„Nu e un paradox, e consecința ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în momentul de față.
Practic, având în vedere că noi am dezvoltat foarte mult resursa regenerabilă de energie, în special panourile fotovoltaice, acestea produc o cantitate mare.
Dacă această producție se suprapune pe o reducere a consumului sau pe un consum redus în timpul zilei, practic, acea energie nu ai ce să faci efectiv cu ea și ca atare încerci să o vinzi și ajungi în situația în care nu ai cui să o vinzi, nu ai timp să oprești anumite echipamente, iar în acest caz prețurile ajung negative.
Trebuie să spunem că în general, atunci când avem energie solară, mai ales în România, nu se consumă sau se consumă foarte puțin. Este partea de jos a curbei de consum.
Atunci nu dorește nimeni și de multe ori te rogi sau ajungi să o vinzi la export la niște prețuri foarte coborâte.
Tocmai de aceea această energie nu ajunge de cele mai multe ori sau aproape niciodată în facturile românilor, pentru că românii efectiv nu consumă atunci”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Chisăliță a subliniat necesitatea dezvoltării sistemelor de stocare pentru a gestiona surplusul de energie și pentru a o redistribui în perioadele de vârf de consum.
„Noi ne dezvoltăm sisteme de stocare până la momentul de față sau alte sisteme care să preia această energie în exces și s-o reconvertească în energie electrică atunci când este cerere, în special, seara, noaptea, dimineața.
Din păcate, nu putem beneficia de pe urma acestei situații și tocmai de aceea recomandarea noastră aceasta este: cât se poate de repede politicile naționale să conveargă către stocare, să conveargă către obligația ca tot ceea ce înseamnă capacități noi de producere a energiei electrice să vină mână în mână cu stocare acestei energii electrice, ca și cu alte echipamente”, a declarat Dumitru Chisăliță.
Întrebat dacă românii pot aștepta o scădere de 5-10% în facturile de vară, Chisăliță a menționat că principalii beneficiari ar fi cei cu un consum lunar peste 250 de kilowați/oră și cei care beneficiază de plafoane ridicate, de aproximativ 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus.
Pentru cei cu consumuri mai mici și plafoane mai scăzute, scăderea prețurilor ar putea să nu fie atât de semnificativă.