Practica companiilor din Big Pharma de a plăti medicilor și farmaciștilor români participarea la diferite congrese și seminare naționale și internaționale organizate anual este una bine cunoscută și legală, chiar dacă stârnește controverse. Argumentele sistemului medical, de susținere a sponsorizărilor sunt acelea că, în absența lor, procesul de învățare și de schimb de cunoștințe medicale ar fi unul mai anevoios. Medicii și farmaciștii afirmă că, prin neparticipare, ar fi mai puțin informați, întrucât spitalele unde lucrează n-ar dispune de sumele necesare care să le asigure prezența la evenimentele medicale sau chiar să le organizeze.
Însă, lucrurile stau diferit atunci când medicii beneficiari de sponsorizări din partea marilor companii de medicamente ocupă funcții publice sau chiar de demnitate publică, cum este cazul lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din noiembrie 2021, dar și președinte al Societății Române de Microbiologie. O recentă investigație hotnews.ro a relevat faptul că între aprilie 2023 și martie 2024, mai multe companii farma apar, chiar pe site-ul oficial al evenimentelor, drept parteneri și sponsori ai conferințelor Societății Române de Microbiologie, conduse de Alexandru Rafila.
Deși Rafila susține că Societatea Română de Microbiologie (SRM) nu a beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, prezența AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare la conferințele organizate de ministrul Sănătății ne arată contrariul. Și nu numai asta, ci și datele disponibile pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, care arată că în perioada 2016-2021, ONG-ul lui Rafila a primit sute de mii de euro de la reprezentanții Big Pharma. Doar în 2020, sponsorizările au însumat aproximativ 190.000 de euro, sumă care însă nu a fost declarată de Societatea Română de Microbiologie, ci a fost obținută din declarațiile firmele de medicamente.
Alexandru Rafila nu este doar președintele Societății, ci și ministrul Sănătății, care controlează Direcția politica medicamentului și a dispozitivelor medicale și are în subordine directă Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) – instituția care împreună cu Ministerul Sănătății, supraveghează medicamentele care intră pe piața din România, unitățile de producție și distribuție a medicamentelor și autorizează studiile clinice.
Chiar dacă nu o recunoaște, este mai mult decât evidentă legătura financiară dintre ministrul Rafila și firmele de medicamente ce activează pe piața din țara noastră. Evident, nu personal, ci prin sponsorizările conferințelor și evenimentelor medicale organizate sub egida Societății Române de Microbiologie oferite de producătorii de medicamente. Problema cea mai mare, iarăși neacceptată de Rafila, intervine atunci când ministrul trebuie să decidă, să reglementeze activitățile sponsorilor din industria farmaceutică. Această relație dintre ministrul Sănătății Rafila și Big Pharma, parțial ascunsă de înaltul demnitar, ar trebui să intre de urgență în atenția structurilor cu rol de control la nivel de siguranță națională.
Bani pentru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care ocupă, simultan cu demnitatea din Guvern, și funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie, o „organizaţie profesională cu caracter ştiinţific şi educaţional, neguvernamentală şi nonprofit”, a fost liderul comitetului de organizare al celui mai eveniment medical organizat la București. „A XII-a Conferință Națională RoVaccin”, a fost organizată în perioada 15-16 martie 2024 la Hotel Pullman din București și a beneficiat de sponsorizările a șase companii farma: AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare.