Ministrul mediului, Mircea Fechet, vrea procedură de urgență pentru acest Cod, în timp ce Agent Green s-a declarat „în șoc” după ce guvernul l-a aprobat. „Discutăm despre un veritabil atentat asupra pădurii României care este deja destructurată, degradată și vulnerabilizată de exploatările abuzive și masive din ultimii 20 de ani. Codul silvic aprobat de guvern pune în pericol pe absolut toți cetățenii țării și le compromite definitiv drepturi constituționale cheie”, a declarat președintele Agent Green, Gabriel Păun.
Noul Cod va permite defrișarea a 838.000 ha care nu sunt incluse în fondul forestier național, acesta va fi fragmentat și se va crea cadrul pentru înmulțirea construcțiilor, inclusiv ilegale. În exteriorul ariilor naturale protejate se vor putea desfășura competiții și activități cu ATV-uri, enduro, etc. Accesul public în pădure va rămâne la mila administratorilor și a proprietarilor. Romsilva va putea construi țarcuri în pădurea publică în scopul creșterii și vânării animalelor; în schimb, nu mai este prevăzută măsura confiscării mijlocului de transport surprins în timpul unei expediții ilegale.
La rândul său, WWF susține că prevederile noului cod contravin Strategiei Naționale pentru Păduri și că se legalizează, astfel, o creștere necontrolată a exploatărilor. „Se va putea tăia mai mult si mai ieftin”, mai subliniază WWF, și se va putea tăia atât cât poate înghiți piața lemnului.
Organizațiile civice se simt amenințate cu litigii strategice
Mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă președintelui, premierului și ministrului justiției și atrag atenția asupra tentativei de anihilare a organizațiilor care luptă pentru drepturile cetățenilor. Asociații precum Miliția Spirituală, Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Ecopolis, Grupul Floreasca Civică au demarat acțiuni în instanță pentru a reclama ilegalitatea unor documente, care făceau posibile construcțiile pe spații verzi sau fără a respecta legea. One United Properties a intervenit în procese, chiar dacă ele vizau legalitatea actelor administrației publice locale. Unele procese au fost pierdute, iar ulterior s-au cerut daune exorbitante. „Considerăm inacceptabil ca un demers legitim, care protejează interesul public, să fie folosit pentru a amenința activiști de mediu, descuraja și desființa asociații care acționează pentru salvarea spațiilor verzi și respectarea legii de către administrația publică și mediul privat”, arată ONG-urile.
Colectarea DEEE, dificilă în lipsa infrastructurii
ARCwaste Collection a colectat şi tratat peste 10.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în 2023. „Am reuşit să ne atingem ţinta de colectare pentru al doilea an consecutiv, chiar dacă colectarea DEEE a fost şi rămâne dificil de realizat, în principal din cauza lipsei unei infrastructuri municipale de colectare,” susține directorul general Cătălin Gurău.
O tonă de deșeuri, strânse de pe malul Bistriței
Aproximativ o tonă de deşeuri, predominant PET-uri şi doze de aluminiu, dar şi resturi auto și electrocasnice, au fost strânse de pe malurile râului Bistriţa, într-o acţiune de igienizare. Au fost strânşi peste 200 de saci de deşeuri, ridicaţi de operatorul de salubrizare. Printre resturile aruncate au fost găsite şi electrocasnice, cum ar fi un televizor, o maşină de spălat şi un frigider.