În plin fuleu electoral pentru locale și europarlamentare, Guvernul Ciolacu deschide cu generozitate vistieria publică în folosul exclusiv al bugetarilor. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată la finele săptămânii trecute, angajații din companiile de stat cu salarii mai mici de 8.000 de lei net vor primi în lunile care urmează bonuri de masă, vouchere de vacanță, dar și prime, chiar dacă lucrează pentru o societate care are pierderi.
Motivul invocat de oficialii guvernamentali este acela de a opri presupusul exod către companiile din mediul privat al angajațior către sectorul privat. Toate aceste beneficii reluate din această primăvară au fost restricționate la finele anului trecut. Tot atunci, Guvernul a anunțat că va reduce și cheltuielile la buget, prin restructurări de posturi, însă acum decizia e alta.
Concret, și companiile de stat care sunt pe pierderi pot face anumite majorări salariale, în funcție de inflație. Bugetele pentru salarii pot crește per total cu până la 10%. Mai mult, se pot face angajări în instituțiile publice, inclusiv pentru funcții de conducere. Formal, sunt puse și câteva condiții – ca respectiva instituție să fie întâi reorganizată, ori sa aibă un plan de reorganizare, să primească de lucru în plus și să aibă în derulare angajamente care fac parte din proiectele cu bani europeni.
Statisticile infirmă, însă, narativul guvernamental. În 2023, anul intitulat al ”austerității bugetare”, România a înregistrat un deficit bugetar uriaș – aproape 90 de miliarde de lei, respectiv 5,68% din PIB, însă aparatul bugetar al României a crescut cu aproape 14.000 de noi angajați față de 2022.
Numărul angajaților la Stat a crescut în prezent cu 9% (105.000 de noi angajați) față de cel înregistrat în urmă cu 10 ani, de la ultimele alegeri angajându-se în sistemul de stat 43.000 de noi funcționari. Tot anul trecut au crescut și salariile nete: în Administrația publică – cu 20%, în Învățământ – cu 28%, în Sănătate – cu 10%. În schimb, creșterea veniturilor pe total economie a fost de doar 15%.
”Austeritate bugetară” = 38 de noi angajați la Stat în fiecare zi
O analiză comparativă a datelor de la Ministerul Finanțelor, Casa de Pensii și Institutul Național de Statistică privind numărul de bugetari, de pensionari speciali și veniturile din 2023 față de 2022 relevă faptul că anul trecut în medie 38 noi bugetari se angajau în fiecare zi în sectorul de stat. În 2023, cele mai multe angajări – 9.800 – au fost în administrația publică centrală – ministere, instituții în subordinea Guvernului, Președinție etc. Restul, până la aproape 14.000 care reprezintă cifra totală, au primit posturi în administrația locală – primării, consilii județene, insituții din subordinea acestora. La nivel central, Ministerul Educației a încheiat 2023 cu 7.900 de angajați în plus față de decembrie 2022.
În ordinea descrescătoare a numărului de noi bugetari angajați urmează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Mediului și cel al Afacerilor Externe. La polul opus, cele mai multe plecări din sistem au fost de la ministerele Afacerilor Interne – 1.860 de oameni și Apărării Naționale, acolo unde oamenii nu au migrat de fapt către sectorul privat ci au preferat să se pensioneze în condiții favorabile.