Persoanele care suferă de diabet de tip 2 ori cele cu alergii care iau medicamente pentru a scăpa de disconfort mai ales primăvara și care sunt oprite în trafic pot avea surprize neplăcute.
Substanțele din aceste medicamente pot da la un control cu aparatul drug-test rezultate fals-pozitive. Primăvara crește exponențial cazurile de alergii iar cea mai simplă soluție este un drum la farmacie de unde pot fi cumpărate medicamente, chiar și fără prescripție de la medicul de familie ori de la medicul alergolog. Antihistaminicele reduc simptomele alergiilor sezoniere ori a celor permanente, cum ar fi cele la acarieni. Medicamentele reduc secreția nazală abundentă și mâncărimile din zona ochilor dar aduc în organism substanțe ce pot da, de asemenea, rezultate fals-pozitive pentru că aparatele folosite de polițiști conțin markeri ce se pot lega de substanțe chimice asemănătoare.
Metformin, un antidiabetic folosit pe scară largă de bolnavii din România, poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, tradusă printr-un rezultat pozitiv afișat de aparatul drug-test folosit în trafic de polițiștii rutieri. ici conducătorii auto ce au hipertensiune arterială, aflați sub tratament cu antihipertensive, medicamente menite a îmbunătăți fluxul sanguin ce conțin labetanol, nu pot sta liniștiți în cazul unui eventual control pentru că și aceste substanțe pot indica eronat prezența în corp a substanțelor interzise.
Cereți direct probă de sânge!
În cazul în care ați luat un medicamente din aceste categorii și sunteți oprit în trafic este indicat să solicitați polițiștilor să mergeți direct la o unitate medicală pentru prelevare de probe biologice, fără a accepta să fiți testat pe loc cu aparatul tip drug-test. Aveți această posibilitate legală, este indicat să apelați la ea iar polițiștii sunt obligați să vă conducă la spital pentru recoltarea probelor de sânge sau de urină. Scăpați astfel de pericolul unui eventual dosar penal întocmit ca urmare a unui rezultat fals-pozitiv și de luni lungi în care conducătorii auto „curați” au de așteptat rezultatele analizelor de sânge prelevate la spital pentru a-și dovedi nevinovăția și a arăta că, de fapt, aparatul a greșit.
Unul din zece rezultate este fals-pozitiv
Chiar dacă are de așteptat o perioadă lungă de timp până la finalizarea analizelor medicale una din zece persoane testate în trafic pentru depistarea substanțelor interzise în corp atunci când se află la volan scapă de dosar penal după ce rezultatul pozitiv dat de aparatul drug-test este infirmat ulterior de rezultatele analizelor probelor biologice prelevate la spital.
Procentul de 10% rezultate rapide infirmate ulterior de probele de laborator prelevate de la conducătorii auto testați este considerabil mai mic decât cel de două treimi ce se înregistra în urma testărilor făcute acum câțiva ani de polițiști cu aparate de tip drug-test achiziționate din China. În acest moment, în dotarea Poliției Rutiere sunt aparate Dräger, furnizate de același producător de la care sunt cumpărate aparatele etiolo-test pentru depistarea alcoolemiei conducătorilor auto.