Într-o conferinţă de presă susţinută luni, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce Eugenia Guţul nu a fost încă inclusă în guvern. „Un cetăţean care lucrează pentru o grupare criminală şi nu pentru cetăţenii Găgăuziei, care face declaraţii împotriva ţării sale, nu are ce să caute în guvernul moldovean”, a spus Maia Sandu, citează News.ro.
De asemenea, preşedinta Sandu a comentat vizita Evgheniei Guţul în Rusia. „Federaţia Rusă a arătat deschis că se bazează pe grupuri criminale. Probabil că nu mai este mulţumită de forţele pro-ruse din Republica Moldova şi a decis să parieze pe grupurile criminale care caută să destabilizeze situaţia din Moldova”, a subliniat Maia Sandu.
Ulterior, başcanul (liderul) Găgăuziei a declarat că va merge în instanţă pentru „a-şi apăra onoarea şi demnitatea”.
„Până acum, am ignorat aceste minciuni şi calomnii din partea cetăţeanului Sandu, dar astăzi a depăşit toate limitele. Îi cer un răspuns în faţa legii. Avocaţii noştri vor iniţia imediat un proces de judecată pentru onoare şi demnitate împotriva cetăţeanului Maia Sandu pentru minciunile şi calomniile răspândite în cadrul conferinţei de presă din 18 martie 2024. Sperăm că doamna preşedinte va găsi curajul să nu se ascundă în spatele imunităţii şi să răspundă pentru cele spuse”, a declarat Evghenia Guţul.
Ca un preambul, Evghenia Guţul, a trimis Preşedinţiei o declaraţie preliminară de revendicare în care o acuză pe Maia Sandu de „insulte constante” şi „acuzaţii nefondate” la adresa persoanelor care conduc Găgăuzia.
„Scopul acestor atacuri nu este doar de a mă umili pe mine personal, ci de a pune la îndoială dreptul poporului găgăuz de a-şi decide singur soarta şi de a alege conducerea autonomiei fără a ţine cont de Chişinău. Nu am reacţionat mult timp la aceste atacuri, aşteptând ca bunul simţ şi pragmatismul să determine autorităţile centrale să înceapă un dialog civilizat cu autorităţile din autonomie. Recenta conferinţă de presă a lui Sandu a risipit ultimele speranţe”, a declarat Guţul.
Guțul vrea scuze de la Maia Sandu
Başcanul Găgăuziei i-a cerut Maiei Sandu „scuze publice” şi o declaraţie de retractare.
„Egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii este un principiu de bază al statului de drept. Într-o societate democratică, nimănui, nici măcar preşedintelui, nu i se permite să insulte şi să păteze reputaţia unui alt cetăţean. Ne vom căuta dreptatea în instanţele din Moldova şi, dacă va fi necesar, vom apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a avertizat Eugenia Guţul.
Başcanul a menţionat în cerere că Maia Sandu a „răspândit cu bună-ştiinţă scorniri mincinoase”.
„Mă defăimează pe mine personal, în calitatea mea, de Guvernator (Başcan) al UTA Găgăuzia, ales democratic de către poporul găgăuz şi confirmat în funcţie de instanţa de judecată. (…) Subliniez că, la moment nu există nici o hotărâre sau sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care ar fi fost confirmată vinovăţia mea. (…) Acuzaţia deliberată făcută în adresa mea depăşeşte sfera caracterului informativ care prezintă interes pentru opinia publică, aducându-mi grave atingeri onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, ca Guvernator al Găgăuziei”, a adăugat Guţul.
Cum ar vrea Guțul să sune aceste scuze?
Prin urmare, Evghenia Guţul i-a solicitat Maiei Sandu „dezminţirea, în modul prevăzut de lege, prin acelaşi mijloc de comunicare, a informaţiilor false şi defăimătoare prezentate la 18 martie 2024 în cadrul conferinţei de presă”.
În cerere, Guţul a dat şi un exemplu un text în acest sens:
„Eu, subsemnata Maia Sandu, Preşedinte al Republicii Moldova, dezmint informaţiile expuse de mine în cadrul conferinţei de presă din 18 martie 2024, referitor la faptul că Evghenia Guţul, Başcan al UTA Găgăuzia lucrează pentru un grup criminal organizat şi face declaraţii împotriva propriei ţări. Având în vedere că propria opinie a fost prezentată drept un fapt constatat, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, îmi cer scuze publice şi declar că acuzaţiile mele aduse în privinţa dnei Evghenia Guţul, nu corespund adevărului şi, în ansamblu, reprezintă nişte defăimări”, se arată în cererea prealabilă, semnată de Guţul.
În document, Guţul menţionează că în cazul refuzului Maiei Sandu „de a satisface pretenţiile formulate”, ea este dispusă să o acţioneze în instanţa de judecată. „Sper că veţi da curs pretenţiilor formulate în prezenta cerere prealabilă, soluţionând litigiul pe cale extrajudiciară”, a scris Guţul.
Sandu refuză să o numească în guvern
Evghenia Guţul a fost aleasă în funcţia de başcan la alegerile din 14 mai 2023. Ea a câştigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guţul, dar şi echipa oligarhului Ilan Şor, care a susţinut-o, au fost acuzaţi de coruperea alegătorilor. Centrul Naţional Anticorupţie a demarat o cauză penală „pe fapte de infracţiune de corupere a alegatorilor şi încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guţul şi Şor au negat acuzaţiile aduse.
La 19 iulie 2023, Evghenia Guţul a fost învestită oficial în funcţie în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat inclusiv vedete din Turcia. Alături de noul başcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia, Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deşi de la învestire a trecut mai bine de jumătate de an, preşedinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guţul în funcţia de membru al Executivului prin decret prezidenţial, nu a semnat actul în acest sens.
Anterior, preşedinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbeşte să o desemneze pe Evghenia Guţul în guvern, în condiţiile în care există mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat Maia Sandu. La rândul său, Guţul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului de la Chişinău şi a făcut apel la autorităţile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.
Luna trecută, echipa lui Şor s-a adresat Curţii Constituţionale pe tema refuzului preşedintei de a o desemna pe Guţul membru al Guvernului.
Conform legii, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniştri, fiind numit prin decret de preşedintele ţării. (News.ro)