Potrivit numărătorii oficiale, Putin a obținut aproape 90 la sută din voturi – un record pentru alegerile prezidențiale din Rusia.
Rezultatul îi va permite, cred analiștii, să impună noi măsuri represive acasă și să adopte o poziție de tatonare pe plan extern, mai ales față de NATO.
Vladimir Putin a urcat luni seară pe scenă, la Moscova, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la anexarea Crimeei.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Așa vom merge înainte: împreună, mână în mână. Asta e ceea ce ne face cu adevărat puternici, nu în cuvinte, ci în fapte”.
Din spusele sale și ale instituțiilor pe care le controlează cu mână de fier, rușii s-au îmbulzit la secțiile de votare pentru a-i acorda încă un mandat prezidențial de 6 ani.
Ella Pamfilova, șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia: „75.932.111 de alegători au votat pentru actualul șef al statului, un număr record. În 2018, pe Vladimir Putin l-au votat 56.426.399. Și prezența la vot a fost una fără precedent, de 77,44%!”
Chiar și Putin s-a declarat surprins de rezultatele obținute.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În ceea ce privește rezultatele din Donbas, Novorusia și Crimeea, apropo, am crezut că vor fi bune, semnificative, pozitive, dar că vor fi așa cum le vedem astăzi, eu, sincer vorbind, chiar nu mă așteptam. Dar ce înseamnă asta? În primul rând, asta înseamnă că facem totul bine. Oamenii ne sunt recunoscători pentru deciziile pe care le-am luat pentru a-i proteja”.
La Kremlin, nimeni nu admite faptul că asemenea date astronomice intră în contradicție cu actele de sabotare a urnelor, voturile anulate și cozile formate în ultima zi, la amiază, în jurul secțiilor de votare, semn că nu toți rușii sunt de acord cu noul mandat al lui Putin.
Abbas Gallyamov, analist politic: „Faptul că pur și simplu le neagă existența, iar rezultatul final e prezentat ca și cum n-au fost absolut deloc buletine de vot anti-Putin, nici mulțimi, face ca rezultatul anunțat să n-aibă absolut nicio valoare”.
Ca o dovadă că lupta electorală a lipsit cu desăvârșire, Putin s-a întâlnit luni seară cu așa-zișii contracandidați ai săi la prezidențiale – aliați ai Kremlinului în Duma de Stat.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Aș vrea să mulțumesc tuturor pentru o campanie electorală care s-a desfășurat civilizat și în deplină concordanță cu legile rusești”.
Iar cei trei au avut numai cuvinte de laudă la adresa președintelui rus.
Nikolai Kharitonov, candidat: „Înainte de toate, Vladimir Vladimirovici, dă-mi voie să te felicit. Recunoaștem victoria ta. Înțelegem cum opiniile multor oameni, viețile și speranțele lor se îndreaptă către tine, pentru că ai fost un lider timp de mulți ani și multe lucruri s-au realizat”.
Leonid Slutsky, candidat: „Ceea ce contează e că astăzi am confirmat înalta autoritate a liderului acestei națiuni”.
Vladislav Davankov, candidat: „O să spun cu sinceritate, am auzit mulți oameni care cred cu sinceritate că doar tu poți fi această persoană, doar tu poți să câștigi această confruntare (cu Vestul) ca lider al acestei țări”.
Rămâne de văzut ce va face liderul rus cu acest capital de imagine pe care i l-au adus alegerile.
Jim Heintz, reporter AP: „Pe plan intern, Putin ar putea să-și folosească ascendentul asupra clasei politice ruse pentru a implementa noi măsuri represive, în plus față de suprimarea opoziției, care deja a avut loc”.
Cât despre invazia din Ucraina, este posibil ca Putin să anunțe un nou val de mobilizare. Până acum a susținut că nu este nevoie, dar în trecut s-a folosit de victoriile din alegeri ca să impună măsuri nepopulare.
Jim Heintz, reporter AP: „Pe plan extern, probabil că Rusia va continua să testeze determinarea aliaților NATO și sunt speculații că ar putea face asta lansând un atac asupra unui stat membru NATO. Nu neapărat cu trupe, ci mai degrabă prin atacuri cibernetice”.
Între timp, Republica Moldova a anunțat că va organiza un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană în luna octombrie. Șefa statului, Maia Sandu, a avertizat că urmează o perioadă în care Kremlinul se va implica și mai mult în afacerile interne ale Moldovei.
Maia Sandu, președinta Moldovei: „Să nu ne lăsăm speriați de amenințările venite din Moscova. Tocmai de aceea trebuie să devenim parte a familiei europene, să punem țara la adăpost pentru că știm că cei de la Kremlin au gânduri rele pentru țara noastră”.
Pe de altă parte, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că îi va cere lui Putin un armistițiu în Ucraina, pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, care încep pe 26 iulie și se încheie pe 11 august. Sportivii ruși pot participa, dar nu sub steagul Federației Ruse.