Fostul director a beneficiat de ajutorul subordonatelor sale, Cristea Cristina-Luminița –șefa compartimentului de resurse umane al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public- și Radu Mariana, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele inculpate în același dosar aflat pe rolul Curții de Apel București.
Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, s-a reținut că la începutul anului 2021, inculpata Țoancă Valentina a ocupat funcția de șef al Biroului condus de Picu Emanuel Victor, prin detașare de la UAT Șelaru, județul Dâmbovița, unde ocupase funcția de consilier personal al primarului.
Procurorii au arătat că angajarea inculpatei Țoancă la Primăria Șelaru se efectuase doar formal, prin încălcarea legii, și ar fi avut ca scop final crearea pentru inculpată a cadrului pentru a îndeplini condițiile detașării la Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului București.
Pentru angajarea nelegală de la primăria Șelaru, cu încălcarea condițiilor în domeniu prevăzute de Codul administrativ și Codul muncii și cu falsificarea mai multor documente, primarul comunei Matei Gheorghiță și secretarul general Dragne Emilian Petre s-au ales cu calitatea de inculpați în dosar.
În dosar apare ca inculpat și Țoancă Stelian Dorel, consilier local PNL și soțul Valentinei, care i-a ajutat pe edil și pe secretar la săvârșirea infracțiunilor.
Ulterior, cu detașarea Valentinei Țoancă ar fi fost de acord și directorul general al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public, Picu Emanuel Victor, care, beneficiind de ajutorul subordonatelor sale, Radu Mariana și Cristea Cristina-Luminița, ar fi creat aparențele unui cadru legal de numire a lui Țoancă Valentina în funcția de șef al Biroului Strategie Programe și Proiecte de Arhitectură Peisagistică, pe care ar fi ocupat-o în perioada 15.03.2021-14.03.2022, deși aceasta nu avea niciun fel de studii de specialitate în domeniul respectiv.
Directorul Picu a mai fost condamnat
Condamnare în februarie 2023 la 8.000 de lei amendă penală pentru alcoolemie mai mare de 0,8 la volan
La sfârșitul lui 2022, Picu a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, acord prin care a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 8.000 de lei. El a fost acuzat că, pe 1 august 2020, ora 03.06, pe Calea Victoriei din București, a condus un autoturism Volkswagen având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, respectiv o valoare de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat la testarea cu aparatul alcooltest. După incident, Picu a fost demis de premierul Orban din funcția de șef al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ulterior, Picu a devenit consilier general în Primăria Capitalei, pentru ca mai apoi să fie numit în funcția de director general al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei Municipiului București.