Cherecheș, un personaj controversat și o prezență constantă în mass-media prin declarațiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului și stilul de viață, a fost condamnat pe 24 noiembrie 2023, la cinci ani de închisoare cu executare. Imediat după aflarea sentinței, Cherecheș a reușit să iasă din țară, deși se afla sub control judiciar. El a fost însă reținut în orașul german Augsburg.
Aproape patru luni mai târziu, Tribunalul Regional Superior din Munchen nu a considerat că ar fi obstacole nici faptul că fostul primar s-a plâns de condițiile din penitenciarele din România, și nici căile extraordinare de atac ale acestuia. Ei au mai hotărât ca Cherecheș să stea în penitenciar până se vor pune la punct toate detaliile. Polițiști români îl vor prelua pe Cherecheș din Germania.
Fuga din țară
Cherecheș a fugit din țară, folosind cartea de identitate a unei rude. În seara de 28 noiembrie, el a fost reținut de polițiștii bavarezi. Imaginile cu Cherecheș reținut de polițiști și având o rană pe față au făcut înconjurul posturilor TV. Cu puțin timp înainte de sentință, și soacra lui Cherecheș a fost reținută în flagrant, în Cluj-Napoca, când încerca să mituiască un judecător care trebuia să se pronunțe în dosarul ginerelui.
„Ultima corespondenţă este cea legată de condiţiile din penitenciare şi legată de faptul că hotărârea definită a instanţei din România este valabilă, pentru că dânsul, prin echipa de avocaţi, a contestat atunci ultima hotărâre. Procedura este în curs şi sunt convinsă că vom avea într-un interval de timp scurt un deznodământ”, a declarat ministrul justiției, Alina Gorghiu.
Deficit major de personal la parchete
Anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal în rândul procurorilor.
S-a ajuns ca gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22% și doar zece unităţi de parchet din 235 funcţionează cu schema de procurori completă, potrivit raportului procurorului general al României, Alex Florenţa (foto). „Mai mult de 20 de unităţi de parchet au funcţionat în 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire”, a transmis Florenţa. Deficitul de personal este acutizat mai ales în parchete superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave. La finalul anului 2023, 370 de funcţii de conducere erau vacante, adică 56%.
Distrugătorul de pisici
Iubitorii de animale au trecut prin clipe grele, după ce un proiect de lege ce prevede ca pisicile fără stăpân să fie strânse de pe străzi, duse în adăposturi și eutanasiate în cazul în care nu sunt adoptate în 30 de zile, după modelul câinilor, a fost depus la Parlament. Inițiatorul era Daniel-Liviu Toda, deputat ales în 2020 pe listele USR-PLUS, în prezent membru REPER. Ulterior, deputatul a anunțat că retrage proiectul. „(…) am primit mesaje în care am fost numit „ucigaș de
pisici”, psihopat, amenințat în fel și chip. De ce? Pentru că am inițiat un proiect legislativ pentru a reglementa situația pisicilor fără stăpân. (…) Noi trebuie să creăm cadrul legislativ pentru ca orașele și comunele să poată aloca fonduri pentru construirea unor spații pentru cazarea lor, sterilizare și tratament. Pe urmă, trebuie să avem o dezbatere dacă le repunem în teritoriu sau le eutanasiem. Personal, nu sunt de acord nici cu eutanasierea câinilor, cu atât mai puțin a pisicilor”, a arătat Toda.