Micul cadou oferit fetelor, iar uneori și băieților în luna martie și-ar putea avea originea în anumite practici și credințe agrare. Se pare că și la Roma, începutul anului nou se sărbătorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, care la începute era și ocrotitor al câmpului și al turmelor.
Șnurul de mărțișor, după cum știm, este realizat în două culori. Culoarea roșie, dată de foc, sânge și soare, era atribuită vieții, femeii. În schimb, culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor, era specifică înțelepciunii bărbatului. De altfel, șnurul mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.
Mărțișoare din vitralii
Meşterul Eotvos Karoly din Satu Mare a învăţat să facă vitralii în urmă cu mai bine de 20 de ani, de la un meşter venit din Belgia, iar de câţiva ani s-a gândit să valorifice micile bucăţi rămase. El realizează acum mărţişoare pe baza lor. Mărţişoarele conţin tradiţionalul şnur roşu cu alb, după care se adaugă simboluri care ţin de fantezia meşterului. Eotvos Karoly a învăţat această meserie în urmă cu peste 20 de ani. „Am învăţat meseria în 2002 în Oradea. A venit un tip din Belgia, care a lucrat acolo şi m-a întrebat dacă aş fi interesat, i-am făcut, mi-a plăcut. După doi ani ne-am asociat, eram de fapt trei asociaţi”, a declarat acesta, pentru Agerpres.
În Dobrogea
Mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate spre cer pentru ca fericirea și norocul să prindă aripi. În unele sate, după ce au fost purtate, mărțișoarele sunt puse, la prispa casei sau în curte, sub o piatră. După câteva zile, dacă mărțișorul este invadat de furnici este semn că femeia care l-a purtat este harnică și va avea spor tot timpul anului.
În Transilvania
Oamenii întâmpină venirea primăverii cu mărțișoare agățate la ușile caselor, la ferestre și de coarnele animalelor pentru alungarea duhurilor rele. În Cluj, mărțișorul era folosit și pe post de oracol: șnurul purtat era pus sub pernă, iar tinerele nemăritate așteptau să-și viseze ursitul. În Bihor, se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.
În Moldova
În județele Neamț și Bacău, cei care primeau mărțișoare odinioară erau tinerii neînsurați. Aceștia primeau daruri simbolice cărora li se atașa un șnur în cele două culori ale mărțișorului de la fetele nemăritate. Oamenii sărbătoresc venirea primăverii cu mese întinse cu mâncăruri românești și atârnă în pomii din curte șnururi alb-roșii pentru o recoltă bogată.