Producătorii de materiale plastice au promovat reciclarea produselor lor ca soluție pentru problemele de mediu timp de decenii, deși știau că acest lucru nu era fezabil, conform unui raport publicat recent. Concluzia cercetătorilor este că plasticul nu este cu adevărat reciclabil.
Mai mult de 99% din materialele plastice sunt produse folosind combustibili fosili, iar din acestea, majoritatea nu pot fi „reciclate” în sensul de a fi procesate și transformate în produse complet noi, conform raportului emis de Center for Climate Integrity. Piețele finale viabile sau afacerile care cumpără materiale reciclabile pentru a produce produse noi există doar pentru recipiente de plastic din polietilenă tereftalată și polietilenă de înaltă densitate. Rapoartele oficiale din SUA arată aceste lucruri de cel puțin 30 de ani.
În timp ce unele programe locale și municipale de reciclare colectează deșeurile din plastic, acestea nu le reciclează în întregime. Aceste „alte materiale plastice” sunt arse sau depuse în gropi de gunoi. În multe cazuri, aditivii chimici sau coloranții fac imposibilă reciclarea acelorași tipuri de plastic împreună.
„Timp de decenii, companiile petrochimice și industria materialelor plastice au știut despre limitările tehnice și economice care fac materialele plastice nereciclabile și nu au reușit să le depășească. În ciuda acestor cunoștințe, industria materialelor plastice a continuat să crească producția de plastic, în timp ce a desfășurat o campanie bine coordonată pentru a înșela consumatorii, legislatorii și reglementatorii cu privire la reciclarea materialelor plastice”, afirmă raportul.
Producătorii de plastic au reacționat imediat și au apărat practicile industriei. „Din păcate, acest raport defectuos citează tehnologii învechite, din urmă cu decenii, și acționează împotriva obiectivelor noastre de a fi mai durabili, prin caracterizarea greșită a industriei și a stării tehnologiilor de reciclare de astăzi”, a declarat președintele America’s Plastic Makers, Ross Eisenberg.
Subsol: Sistemul de Garanție-Returnare, încă în stadiu incipient
România, țară aflată pe ultimul loc la colectarea separată din UE, a demarat pe 30 noiembrie un nou program prin care face posibilă colectarea sticlelor de băuturi: Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Chiar dacă a început greoi, ministrul mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în ianuarie au fost returnate de consumatori peste 2 milioane de ambalaje. „SGR este încă la un nivel incipient, dar cifrele raportate se încadrează în estimările inițiale, a precizat ministrul Fechet, adăugând că „suntem optimiști că obiectivele primului an pot fi îndeplinite.” Colectarea plasticului nu este însă suficientă, iar în trecut Fechet a punctat că este un susținător al sticlei reutilizabile.
Citește și: Românii vor putea cere despăgubiri statului dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat