Învățământul superior din România se confruntă cu o scădere continuă a numărului de studenți. Anul universitar 2022/2023 a adus mai puțini studenți, numărul lor a ajuns la aproape 539 de mii, marcând o scădere față de anul precedent. Tendința descendentă este evidentă și în învățământul superior de stat, precum și în cel particular.
Potrivit unui raport al Ministerului Educației, unul dintre factorii principali care contribuie la această scădere o reprezintă tendințele demografice negative. Populația rezidentă de vârstă corespunzătoare învățământului superior înregistrează scăderi constante, cu excepția grupelor de vârstă de 18 și 19 ani. Această evoluție demografică influențează direct fluctuația numărului de studenți înmatriculați. O altă cauză a scăderii numărului de studenți o reprezintă fluctuațiile economice și sociale din România. Mulți tineri pot opta pentru intrarea pe piața muncii mai devreme sau pot alege să urmeze alte căi de educație și formare profesională.
Astfel, în anul universitar trecut, în universități erau înmatriculate 538,72 de mii de persoane, cu peste 15 mii de persoane mai puțin decât în anul precedent. Scăderea numărului s-a înregistrat atât în învățământul superior de stat (10,9 mii de persoane), cât și în cel particular (4,3 mii de persoane).
Din totalul studenţilor înscrişi în învățământul superior în anul universitar 2022-2023:
– 88,3% urmau programe de studii în instituții de învățământ superior de stat și 11,7% în
instituții de învățământ particular;
– 76,1 % dintre studenți urmau programe de licență,
– 19,1% – programe de masterat;
4,1% – programe de doctorat;
sub 1% – programe de studii postuniversitare.
Specializări la mare căutare
Specializările în care numărul celor înscriși rămâne constant ridicat sunt Drept, Administrarea Afacerilor, Limbă și Literatură, Contabilitate, Management și Medicină. Acestea sunt domenii tradiționale sau cu o cerere ridicată pe piața muncii, ceea ce poate explica interesul crescut al studenților pentru ele. Domeniile tehnice sunt și ele destul de căutate.
Numărul programelor de studiu
Oferta universitară de licență a cuprins 349 de specializări de studii, structurate în 88 de domenii de studii licență. Au existat 2.524 programe de studii de licență organizate la nivel național, din care 317 (12,5%) cu predare în limbi străine de circulație internațională. Din punctul de vedere al formelor de proprietate, învățământul universitar de licență a cuprins 2.175 de programe la stat și 349 la universitățile particulare.
Distribuția pe regiuni
Cei mai mulți studenții s-au concentrat în zona București-Ilfov (30%), în timp ce 18% au mers către universități din nord-vestul țării, 13% spre cele din nord-est, iar 11% în centru.