Parlamentarii români trag mâța de coadă în privința legilor care ar scoate sălile de jocuri de noroc în afara orașelor. Adoptate de Senat, două proiectele legislative trenează de luni de zile la Camera Deputaților, la presiunea uriașă exercitată de industrie. Între timp, păcănelele creează drame.
Peste 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou și loterie stau la dispoziția românilor care vor „să își încerce norocul” la orice colț de stradă, potrivit datelor oficiale de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN). În afara lor, în jur de 400.000 de conturi de internet oferă servicii ce îți promit șansa de a deveni mai bogat dintr-o lovitură.
În spatele acestei industrii, care ar urma să aducă la buget 450 de milioane de lei pentru acest an, conform calculelor făcute de PNL, stau însă dramele adulților și copiilor dependenți care ar face orice ca să mai „încerce o dată”, ajung să vândă lucrurile din casă, să fure sau se îndatorează la bănci și cămătari. Datele unui studiu arătau că în jur de 100.000 de adulți erau dependenți de jocurile de noroc în 2016, însă realitatea actuală ar putea fi mult mai dură, iar numărul lor de câteva ori mai mare.
Încă din octombrie, premierul Marcel Ciolacu spunea că „nu este blocat” nimic, referindu-se la proiectele de interzicere a sălilor de jocuri în orașe. El a subliniat că păcănelele nu au ce să caute nici în mediul rural. „Haideţi să lămurim nişte lucruri, Parlamentul cu asta se ocupă, face legi. Au comisii, este o procedură parlamentară, au venit amendamente, se discută, e un lucru normal. Acea legea va trece de Parlamentul României şi de Camera Deputaţilor. Din punctul meu de vedere, rămân consecvent, în acest moment, tot ce înseamnă „păcănele” în mediul rural nu au ce căuta. Vedem abordarea în ceea ce priveşte municipiile şi perioada până când ele vor fi scoase în afara oraşului. Acest lucru trebuie făcut”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres. În ciuda vorbelor mari, situația a rămas aceeași, la patru luni după aceste declarații.
Și copiii sunt supuși riscului
Organizația Salvați Copiii a atras însă atenția că și copiii sunt supuși riscurilor, mai ales în condițiile care sălile se află în proximitatea școlilor. 11% dintre copii admit că urmăresc influenceri promovând jocuri de noroc pe bani, în timp ce 10% resimt presiune din partea prietenilor. Deși legea interzice accesul copiilor la jocurile de noroc, 14% dintre copii recunosc că participă direct la jocuri de noroc pe bani și 40% dintre ei declară că au prieteni implicați în astfel de activități.
ONG-ul cere introducerea unui articol care să specifice în mod explicit interdicția totală a oricărei forme de publicitate la jocurile de noroc și interzicerea oricărei activități la mai puțin de 300 de metri de unitățile de învățământ.
Ce cere Salvați Copiii
Listă de modificări și completări pentru cele proiectele aflate în Parlament:
- Interzicerea oricărei forme de publicitate pentru jocurile de noroc sau pariurile sportive;
- Includerea terenurilor cu caracter sportiv la care copiii și tinerii au acces ca spații față de care se impune distanța de 300m în raport cu agențiile de jocuri de noroc;
- Neacordarea licenței de exploatare a jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori, față de 5.000 cât este în prezent;
- Ridicarea de la 18 la 21 de ani a limitei de vârstă pentru accesarea jocurilor de noroc;
- Abrogarea articolului care permite prezentarea logo-urilor companiilor cu activități de jocuri de noroc sau pariuri în timpul transmisiunilor în direct a evenimentelor sportive.