Rușii care depun flori la memorialele lui Navalnîi riscă o arestare de 15 zile, iar la a doua abatere, o condamnare de 7-15 ani.
Autoritățile de la Moscova încă se leagă de restricțiile care au fost impuse încă din timpul pandemiei Covid. Oamenii nu au voie să se adune în număr mare în piețe, în locuri special amenajate, invocându-se acele restricții de Covid la care oricum s-a renunțat.
Locul de pelerinaj de la Moscova pentru Aleksei Navalnîi este chiar Piața Liubliana, din fața clădirii Serviciului Federal de Securitate (FSB), fostul KGB. Nu le convine autorităților să se facă acolo loc de pelerinaj, să vină lumea să protesteze în număr foarte mare când, pe de o parte, este clădirea FSB-ului, și la 300 de metri este cea a Administrației Prezidențiale, explică Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova. Nu se știe cum poate degenera o acțiune de protest, de aceea Poliția încearcă din fașă să descurajeze orice acțiune de felul acesta.
Pelerinaj Navalnîi la doi pași de FSB și de biroul lui Putin
Toate persoanele care vin acolo sunt atent monitorizate, filmate, fotografiate. Cei care strigă lozinci anti-guvernamentale sau anti-Putin, care protestează sunt extrași din mulțime, sunt foarte bine monitorizați. Într-o mulțime din asta, cred că jumătate sunt oameni ai serviciilor, care imediat indică care este mai activ, mai vocal, și este dus la duba poliției, a explicat corespondentul Liviu Iurea.
Jumătate din protestatari sunt din servicii
Cei care riscă și au neșansa să ajungă în dubele poliției, pentru ei urmează o altă epopee. Sunt amprentați, fotografiați, trecuți într-o bază de date.
Și dacă sunt prinși a doua oară pentru acțiuni de protest neautorizate, chiar sub forma unei comemorări, depuneri de flori, la a doua arestare riscă să se aleagă cu dosar penal. Deocamdată, cei care au fost închiși au fost condamnați cu arest maximum 15 zile. Dar se pot alege, după aceea, și cu dosar penal, de la 7 la 15 ani.