La o zi după ce a furat catalogul clasei Cucă – Ciolacu, dându-și de unul singur nota 9 pentru bună guvernare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a furat și startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, scrutin pe listele căruia s-a poziționat tot de unul singur. Rafila a executat o vizită de lucru rapidă și goală de conținut în Bărăgan, acolo unde, furând de-această data fața rivalului său într-ale serviciilor medicale de urgență, Raed Arafat, ministrul a tăiat panglica reabilitatei secții UPU a Spitalului Județean Slobozia. Iată cum, pentru pesediști, verbul ”a fura” devine o constantă funcțională chiar și atunci când nu este însoțit de nuanțele sale proprii, penale.
Încă o lecție pentru ”Împăratul DSU”, Raed Arafat
Inaugurarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ialomița este o nouă bătălie adjudecată de Alexandru Rafila în războiul de imagine și influență, pigmentat cu ieșiri publice și tăieri ceremoniale de panglică, purtat împotriva adversarului său, șeful DSU Raed Arafat. Deși planurile, investițiile și coordonarea funcționării unităților UPU din România sunt tradițional legate de Departamentul pentru Situații de Urgență împărățit de Arafat, încă din 2007, de la momentul publicării Ordinului nr.1706 privind conducerea şi organizarea unităților şi compartimentelor de primire a urgențelor, secretarul de stat de la Interne nu a fost invitat la evenimentul electoral creat pentru Rafila la Slobozia. Ministrul Sănătății i-a adus astfel aminte lui Raed Arafat că, în urmă cu nici două luni, cu sprijinul oamenilor Partidului, i-a luat jucăria șefului DSU, lăsându-l fără putere de decizie asupra Unităților de Primiri Urgențe și implicit fără ecran.
În decembrie 2023, după ce șeful DSU a încercat, prin intermediul unui proiect de Hotărâre de Guvern referitor la strategia DSU în situații de urgență pentru 2024-2030, să scoată Ministerul Sănătății din procesul de avizare, Rafila a contraatacat dur, anunțând că nu va aviza proiectul Departamentului pentru Situații de Urgență decât dacă ”se ține cont de observațiile” Ministerului Sănătății. Cu doar 5 zile înainte de Crăciun, Rafila l-a executat pe Arafat, abrogând vechiul ordin de ministru, prin care fusese înființată Comisia de specialitate medicină de urgență și dezastre, înființată la inițiativa lui Arafat, ceea ce practic a lăsat fără obiectul muncii Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic (CIMST), instrumentul prin care Raed Arafat controla Unitățile de Primiri Urgențe. Rafila a descoperit, abia în decembrie 2023, că sintagma „medicină de dezastre” nu se regăsește în nomenclatoare, fapt pentru care a înființat o nouă Comisie de Medicină de Urgență, trecând UPU din coordonarea lui Arafat, via DSU, la Ministerul Sănătății.
UPU Slobozia. Vorbe goale într-o sală goală, fără medici de Urgență
La Slobozia, covorul roșu întins lui Rafila de colegii de Partid Marian Pavel, șeful Consiliului Județean Ialomița, și Alexandru Potor, administratorul public al județului, ambii candidați PSD pentru localele din acest an, a fost onorat pe scurt și cu întârziere de ministrul sănătății. Sosit cu alai de jurnaliști de casă, din Capitală, și așteptat aproape exclusiv de presa de chitanțier din Bărăgan, Rafila s-a prezentat în fața asistenței cu un discurs, firesc pentru el, de campanie, în care, după ce a ridicat în slăvi colegii de partid înscriși în luptele electorale din 2024, a vorbit mai mult despre investițiile viitoare în ambulatoriu, ambulanțe etc, fără a uita să-i mai aplice o smetie verbală rivalului său Arafat. ”Pe partea de medicină de urgență, care trebuie să înțelegem și să recunoaștem că e parte a sistemului de sănătate, nu e în afara lui, dezvoltăm pe de o parte unitățile de primiri urgențe dar ne preocupă și dezvoltarea stațiilor județene de ambulanță”, a punctat bărbătește și cu direcție Rafila, în lipsa unui Arafat care nu a putut să reacționeze.
Într-o sală goală, menită să dea ecou vorbelor goale, la fel de prezenți ca Arafat au fost și medicii Unității de Primiri Urgențe din Slobozia. Stupefiant pentru necunoscători, niciun medic UPU nu a fost invitat la festivitate, nici măcar managerul Anca Telehuz, șeful de secție al UPU Slobozia. Asta nu l-a împiedicat însă pe impetuosul administrator județean și candidat PSD, Alexandru Potor, să le ”ureze celor care lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe, să aibă un act medical cât mai profesionist, în favoarea pacienților”. Tot Potor a fost cel care a făcut senzație în sala goală, vorbind despre dotările de ”ultim standard” care ”sunt cele văzute și-mprejurul nostru”: ”în spate avem un aparat de radiologie portabilă (sic!), dar sunt tărgi moderne, tot ce înseamnă sistemul de vacuum, furnizare de aer medical, fluide medicale”… Vorba aceea: 5 milioane s-au cheltuit dar cam atât vă putem arăta…
Potor și-a pus în cap medicii de la UPU
Prestația lui Alexandru Potor și faptul că acesta a pus în scenă spectacolul inaugurării UPU fără chiar medicii de la UPU, au determinat personalul medical din secție să se mobilizeze pentru un protest anunțat a avea loc la începutul acestei săptămâni. Mai mult decât atât, specialiștii medicinei de urgență au revărsat pe rețelele de socializare valuri de reproșuri și critici la adresa administratorului public al județului, invocând faptul că au fost siliți să facă medicină de urgență în containere, în spații subdimensionate și cu personal insuficient, iar funcționarea noului UPU din Slobozia, fără aviz ISU la momentul inaugurării, va mai trebui de fapt să aștepte încă o lună după spectacolul electoral.
”A avut loc recepția UPU-lui nou, Pe Hârtie doar! A nu se înțelege că de mâine funcționăm în sediul nou – cum deja crede lumea! Varianta adevărată: peste o lună, Poate, se va da drumul! De ce… vă las pe dumneavoastră să explicați tuturor chiar și nouă, că tot nu am înțeles cine a greșit!”, scris pe contul său de socializare, într-o postare adresată administratorului Alexandru Potor, dr. Mirela Nițu, medic specialist în medicina de urgență.
”Este o realizare semnificativă, într-adevăr! Dar nu ați conceput-o dumneavoastră, nici domnul Pavel, iar domnul ministru Rafila CHIAR nu are nicio legătură (…) Și asta pentru simplul motiv că NU dumneavoastră ați fost inițiatorii acestui proiect, știți prea bine… Ba chiar, după demiterea doamnei manager în cauză, ați amânat câteva luni bune dacă nu jumătate de an chiar, lucrările (…)”, a mai precizat medicul de la UPU Slobozia, subliniind faptul că între realitate și vorbele goale, de paradă, ale lui Alexandru Potor, se cască o prăpastie pe care personalul medical de urgență de la Spitalul Județean Slobozia nu reușește să o umple, cu toate eforturile sale: ”Echipamentele or fi, dar fără oameni care să le pună în funcțiune, degeaba! Deci asistenți cât pentru numărul camerelor de gardă și infirmiere, plus brancardieri … și de unde ii luam?? (…) Ne mulțumiți, dar când? După ce ne-ați abandonat în praf și mizerie în primul an, apoi ne-ați mutat în tomberon… pardon, în container! Și după ce s-au amânat lucrările cât s-au amânat? Iar acum se tot amână, din cauza autorizației lipsă, nu din vina noastră! Și nu își asumă nimeni responsabilitatea pentru greșeala făcută! De ce?!? (…) Lumea care vine și așteaptă în triaj la UPU ne acuză tot pe noi, că stăm degeaba în și nu îi băgăm repede! Pe opt paturi și cinci scaune! Noi suntem de vină că se întârzie cu analizele, cu rezultatele de la CT! Noi suntem de vină că nu avem cum să vorbim cu aparținătorii pentru că trebuie să ne ocupăm de pacienți întâi! Și dacă ai un caz sau două cu adevărat grave (come, intubat, cardiac cu infarct sau accident vascular), nu mai poți să faci altceva în momentele alea! Că suntem insuficienți medici, așa că, și dacă se va da în funcțiune într-o lună, tot nu vom putea exploata spațiul ăla așa cum trebuie (…) Toate astea dumneavoastră ar trebui să le lămuriți/să ne lămuriți pe noi toți! Să înțeleagă lumea de ce, de fapt, nu merg lucrurile ca pe roate în UPU Slobozia. Că și noi suntem oameni, nu roboți”