Complexul secret este ascuns adânc în pădurile din regiunea nordică Karelia, potrivit Dossier Center, o organizație de investigații rusească care urmărește diverse persoane asociate cu Kremlinul, scrie The Telegraph.
Detaliile și imaginile aeriene divulgate ale domeniului, situat pe malul golfului Majalahti din lacul Ladoga, au dezvăluit că acesta este protejat non-stop, cu garduri de sârmă ghimpată, cu ofițeri de informații și cu drone de bruiaj.
În aprilie anul trecut, Rusia a amenințat că va lua „contramăsuri” împotriva Finlandei, după ce aceasta a depus cererea de aderare la NATO.
Domeniul găzduiește trei proprietăți cunoscute sub numele de Grajdul, Cabana Pescarului și Casa Grădinii.
Detaliile scurse anterior au sugerat că proprietățile extravagante sunt decorate cu bideuri scumpe, dușuri care costă 3.500 de lire sterline bucata și o podea din marmură italiană Fior di Bosco în valoare de 85.000 de lire sterline.
Potrivit rezidenților, se crede că Putin se deplasează la proprietate cel puțin o dată pe an.
„Nu există nicio îndoială că președintele se relaxează aici”, a declarat un reporter pentru Dossier Centres într-un reportaj video.
„În timpul vizitelor sale, securitatea locală este înlocuită de angajați ai FSO [Serviciul Federal de Gardă], intrările sunt blocate, iar insulele vecine sunt sigilate”.
Cele trei case se mândresc cu două heliporturi, mai multe debarcadere, o fermă de păstrăvi și o turmă de vaci pentru „producția de carne de vită marmorată”.
De asemenea, terenul adăpostește o fabrică dotată cu echipamente de fabricare a berii austriece în valoare de aproape 300.000 de lire sterline, capabilă să producă 82 de halbe de bere pe zi, și o sală de ceai la etajul al doilea, cu vedere spre Lacul Ladoga.
Imaginile filmate cu drona publicate împreună cu raportul par să arate o cascadă, despre care Centrul de Dosare susține că a fost „furată” din Parcul Național Ladoga Skerries, care se află în interiorul domeniului.
Nu este clar cum au reușit jurnaliștii publicației să evite paza pentru a avea acces la teren. În mod normal, acesta este accesibil doar cu barca sau cu avionul.
În partea din spate a proprietății principale se află un mare dig ridicat, care ar putea fi folosit pentru amplasarea unui sistem de apărare aeriană.
Urme de vehicule au început să apară pe amplasament la scurt timp după ce a fost construit în urmă cu doi ani, ceea ce contribuie și mai mult la sugestia că acolo ar putea fi amplasate sisteme de rachete sol-aer.
Se știe că reședințele lui Putin din întreaga Rusie sunt protejate de sisteme de apărare aeriană ori de câte ori acesta le vizitează.
Proprietatea din Karelia a fost finanțată prin intermediul unor companii legate de asociații președintelui rus și de oligarhi favorabili Kremlinului, susține Dossier Center.
Acesta a precizat că proprietarul a fost listat ca fiind Iuri Kovalciuc , președintele Bank Rossiya, descris de trezoreria americană drept „bancherul personal” al lui Putin.
Se spune că acesta conduce o rețea care se ocupă de „activitățile de agrement ale președintelui și de toate bunurile sale imobiliare”.
Un hotel din apropiere este deținut de Iuri Kovalciuc, în timp ce o reședință învecinată este deținută de Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, sancționat de Occident.
Construcția pe domeniul de circa 400 de hectare (4km pătrați), adcică de aproximativ de două ori mai mare decât statul Monaco, a început în urmă cu mai bine de 10 ani.
Putin are foarte puține bunuri declarate pe numele său. Acestea includ un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o remorcă și un mic garaj, alături de salariul său prezidențial de aproximativ 110.000 de lire sterline (circa 130 de mii de euro) pe an.
După apariția anchetei Dossier Center, șeful campaniei prezidențiale a lui Putin a declarat marți că cea mai mare parte a economiilor liderului rus este formată din salariul său anual.