Pentru lumea exterioară, era un singuratic introvertit, dar în mediul online, David Kozak nu s-a sfiit să împărtășească gândurile pe care le avea despre crime.
David Kozak a folosit platforma online Telegram pentru a medita la masacre și crime în masă, lăudându-se totodată cu planurile sale de a efectua un atac armat la școală, potrivit presei cehe.
El a spus că canalul său de pe Telegram ar fi un „jurnal” al vieții sale „înainte de împușcături”.
„Vreau să trag în școli și, posibil, să mă sinucid”, a scris tânărul de 24 de ani într-o postare înfiorătoare, înainte de a adăuga: „Întotdeauna am vrut să ucid. Am crezut că voi deveni un maniac în viitor”.
De asemenea, tânărul de 24 de ani l-a lăudat în postările sale pe „Ilznaz”, despre care se crede că este o referire la Ilznaz Galyaviev, 19 ani, care a ucis nouă persoane într-un atac din 2021 la fosta sa școală din Kazan, Rusia.
„Când Ilznaz a tras, mi-am dat seama că este mult mai profitabil să faci crime în masă decât în serie”, a spus el.
De asemenea, el a lăudat-o și pe Alina Afanaskina, o adolescentă care a deschis focul într-o din școală din Rusia, despre care a spus că „m-a ajutat prea mult”.
Fata în vârstă de 14 ani a împușcat mortal un alt elev și a rănit alți cinci cu pușca tatălui ei, înainte de a se sinucide în orașul Briansk, la începutul acestei luni.
„A fost ca și cum ea ar fi venit în ajutorul meu din ceruri, chiar la timp”, a postat el.
După atac, autoritățile cehe s-au grăbit să excludă orice legătură cu organizații teroriste internaționale.
Un tip introvertit
Studentul de 24 de ani nu avea cazier judiciar, dar, ca deținător legal de arme, era interesat de armament.
Avea o diplomă de licență în istorie și studii europene și a continuat cu un masterat, axat pe istoria Poloniei.
Kozak parcurgea 20 de kilometri de la casa sa până la Praga pentru a participa la cursurile de la Facultatea de Arte a Universității Charles. Se pare că a locuit în satul Hostoun din centrul Boemiei împreună cu tatăl său.
„Era un tip introvertit, ciudat, probabil ca orice alt tocilar”, a declarat un locuitor pentru presa locală. „Familia părea normală. Am fost la cabana lor cu ani în urmă. Tatăl lui era șeful meu și erau prieteni în afara serviciului, inclusiv cu soția lui”.
Ce s-a întâmplat cu exactitate în ziua de 21 decembrie nu s știe încă. Ceea ce s-a stabilit este că Kozak și-a ucis tatăl înainte de a se îndrepta spre Praga.
Poliția cehă a aflat că acesta se îndrepta spre capitală și că plănuia să își ia viața. Poliţia avea „informaţii neconfirmate de la un cont de pe o reţea socială, potrivit cărora acesta ar fi fost inspirat de un atac terorist din Rusia din toamna acestui an”, a precizat Vondrasek, confirmând că atacatorul era deţinător legal al mai multor arme de foc, scrie Reuters.
„A fost un act oribil, anunţat prin media, care a început în regiunea Kladno şi, din păcate, s-a încheiat aici”, a spus şeful poliţiei, Martin Vondrasek, într-o conferință de presă.
Potrivit anchetei iniţiale, atacatorul a acţionat singur. Ministrul ceh de interne a declarat că, în acest stadiu, „nu există niciun indiciu că această crimă are legătură cu terorismul internaţional”.
Ambiție nebună
Sinuciderea a fost un subiect abordat constant în postările lui Kozak pe rețelele de socializare, unde acesta și-a expus cele mai negre gânduri.
El urma să participe la o conferință la ora 14.00 și a deschis focul cu puțin înainte de ora 15.00.
În vărsarea de sânge care a urmat, el și-a îndeplinit ambiția nebună de a deveni un criminal în masă.
În timp ce poliția se îndrepta spre el, acesta și-ar fi îndreptat arma spre el însuși și și-a provocat ceea ce a fost descris ca fiind o rană „devastatoare” după un schimb de focuri cu ofițerii.
Se crede că ar fi fost împușcat mai întâi de poliție înainte de a se sinucide pentru a evita arestarea.
David Kozak și-a păstrat canalul Telegram privat până înainte de atac, când l-a făcut public pentru a fi citit.
„Jurnalul” său înfricoșător a fost retras acum, dar nu înainte de a deschide un capitol de durere și suferință pentru prietenii și familiile numeroaselor sale victime.