Să luam un salariu de 5000 de lei brut. În buzunarele noastre ajung in mod real mult mai puțini bani. Rămânem cu echivalentul in lei 572 de euro. Un angajat bulgar, de exemplu, la același salariu de 1000 de euro brut va rămâne cu cu 653 de euro, iar un olandez cu 746 de euro.
Calculele citate de cursdeguvernare.ro au la baza un studiu Romanian Business Leaders. Specialiștii au și explicația pentru această realitate. La noi, deși avem cotă de unică de impozitare, contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.
Din 16 țări analizate, doar șase au același sistem ca în Romania. Așa ajungem la aceste cifre: indiferent ce salariu primim, 57,2% merge în buzunarele noastre, iar 42,8% în sacul satului.
În medie, în toate aceste țări este mai profitabil să muncești decât în România. Îți rămane la final de lună, în medie, 65% din salariu, iar statul ia diferența. Una dintre probleme este generată de contribuțiile sociale care se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii. Nu este singura explicație. Sunt țări în care impozitarea muncii este progresivă. Crește odată cu venitul. Cu cât venitul este mai mare, cu atât crește și impozitul. Am avut și noi acest sistem, însă s-a renunțat la el. Sunt însă discuții, mai ales ales dinspre zona social -democrată în care se vorbește de o reintroducere.
Dincolo de miza politică, specialiștii de la Romanian Business Leaders spun însă că aplicarea unui astfel de sistem în acest moment ar avea un impact negativ asupra salariizarii. Adică salariile vor scădea. De ce? Studiul comparativ atrage atenția asupra faptului că, în absența unei plafonări maximale a contribuțiilor sociale (CAS și CASS), un impozit progresiv în țara noastră ar conduce la o scădere și mai mare a salariului net. Studiul a fost făcut în perioada mai – august 2023, prin consultarea unor experți din cele 16 analizate, inclusiv România.