”Gândindu-mă la atribuţiile şi responsabilităţile pe care le are un secretar de stat, nu ştiu cum a ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma, se pare, cerută pentru amendamente, nu cred într-o asemenea acţiune, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân, în fondurile de pensii private, sunt 103 miliarde lei care sunt în aceste fonduri de pensii private şi discutăm despre un număr de 8,3 milioane de oameni. (…) Trebuie să mărturisesc, acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii, eu nu ştiu să fi ajuns în comisiile parlamentare şi, recunosc, nu cunosc aceste proceduri parlamentare”, a declarat Boloş la Antena 3, potrivit News.ro.
El a fost întrebat în mod repetat cum e posibil ca un secretar de stat fără putere politică reală să ia de capul lui decizia de a propune un astfel de amendament, Boloș a pretins că ”nu cunosc detaliile întregii poveşti şi nici nu vreau să le cunosc, pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuţie şi poate fi pusă în aplicare. Aici discutăm de active nete de peste 100 de miliarde de lei, nu s-a pus niciodată în discuţie (…) E jenant să întreb aceste lucruri care ţin de acţiunile individuale”.
Întrebat dacă o va demite pe Daniela Pescaru, Boloș a spus că ”nu pot eu să o demit, e atributul domnului prim-ministru. Dacă era un lucru care îl discutam şi care – vă mărturisesc că subiectul a fost discutat cu aproximativ o lună în urmă în coaliţia de guvernare şi a ajuns tot în abordarea, să zic aşa, de respingere a acestei idei, şi am crezut că lucrurile s-au potolit şi că urmăm calea cea bună. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice bazaconie discutată, sau inflaţie de idei, cum le-am spus adesea, la masa de lucru a coaliţiei, a fost şi dusă la bun sfârşit”.
Subiectul naționalizării pilonului 2 de pensii a apărut în spațiul public marți dimineață, când parlamentarii PSD și PNL au primit de la liderii de grupuri un fișier ce conținea mai multe amendamente la proiectul de lege cu măsuri fiscale pe care guvernul urma să își asume răspunderea marți seară. Printre amendamente se număra și naționalizarea pilonului 2.
După discuții în coaliție, amendamentul a dispărut, iar premierul Marcel Ciolacu a susținut că această temă nu s-ar fi discutat niciodată.
Ministrul Finanțelor a mai spus că naționalizarea pensiilor din Pilonul 2 a fost discutată acum o lună de coaliția PSD-PNL, la propunerea cuiva „care nu face parte din structurile politice”, dar ideea a fost respinsă.
- „Astăzi am aflat şi având în vedere atribuțiile pe care le are un secretar de stat nu ştiu cum au ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma se pare cerută pentru amendamente, nu cred în această formă este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân. În fondul de pensii private sunt 103 miliare de lei care sunt şi discutăm de un număr de 8.2 milioane de oameni. Sunt nişte decizii pe care nu trebuie să le discutăm. Acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii. Eu nu ştiu să fi ajuns în comisii”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanţelor la Antena 3 CNN.
Referitor la secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor din partea PSD, Daniela Pescaru, care a propus acest amendament, ministrul Boloş a spus:
- „Este un profesionist foarte bun pe care îl are ministerul şi eu îl ştiu un profesionist de bună credință şi cu valori morale foarte corecte… Nu cunosc detaliile întregii povesti şi nici nu vreau să le cunosc pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuție şi în aplicare. Aici discutăm de active nete de 100 de miliarde de lei şi nu s-a pus în discuție. Este jenant să o întreb eu (pe Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, n.red.) de astfel de lucruri care sunt de acţiuni individuale. Nu pot eu să o demit, este de atributul domnului ministru”, a mai spus Marcel Boloș, ministrul Finanţelor, transmite Antena 3 CNN.
Întrebat de la cine ar fi putut veni cu o asemenea idee, ministrul Boloş a spus:
- „Nu face parte din structurile politice. Prefer ca acest subiect să nu-l aprofundez pentru interesele ţării noastre. Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect. Instituțiile financiare se uita la noi. În calitate de ministrul al Finanţelor am spus că nu”, a mai adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, mai transmite Antena 3 CNN.