Într-un interviu acordat presei suedeze, el a precizat că forțele armate române au mutat sute de soldați și echipamente suplimentare în partea de nord a Dobrogei, în apropiere de granița cu Ucraina.
De asemenea, generalul român a declarat că partea română s-a consultat în mod constant cu aliații din NATO și “este dispusă să găsească o soluție pentru a rezista în fața agresiunii rusești”.
Generalul Vlad Gheorghiță: ”Am decis să desfășurăm aproximativ 600 de soldați pentru a ne întări linia de apărare aici, în partea de nord a Dobrogei. De asemenea, am instalat câteva radare, avem apărarea noastră activată și, de asemenea, am avut multe discuții cu partenerii și aliații noștri. Vom găsi o soluție pentru a rezista în fața agresiunii Rusiei.”
Reporter: Deci veți fi pregătiți să folosiți apărarea aeriană dacă va fi necesar?
Generalul Vlad Gheorghiță: ”În funcție de nivelul de amenințare, suntem pregătiți să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul României”.
Mesaje RO-Alert în Tulcea și Galați. Locuitorii au fost anunțați de posibilitatea căderii unor ”obiecte din spaţiul aerian”
Mesajele Ro-Alert au sunat duminică seară în Tulcea și Galați. Locuitorii au fost anunțați de posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Din fericire, nu s-a întâmplat.
În ultima lună, porturile ucrainene de pe braţul Chilia al Dunării – Kilia, Izmail şi Reni – au devenit ţinta predilectă a atacurilor ruseşti cu drone, în condiţiile în care aceste zone sunt singura soluţie pentru exportul de cereale al Ucrainei, iar tulcenii din localităţile aflate pe braţul Chilia al Dunării au reclamat intensitatea atacurilor, cei din comuna Ceatalchioi semnalând căderea unor drone pe teritoriul României.
Pe data de 6 septembrie, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a confirmat găsirea unor fragmente de drone în apropierea satului Plauru, situat pe malul Dunării, vizavi de zona din portul ucrainean Izmail cea mai atacată de dronele ruseşti, în aceeaşi săptămână, în apropierea aceluiaşi sat, fiind identificate fragmente dintr-o a doua dronă.
Pe 13 septembrie, un elicopter al MApN a identificat, la Nufăru, fragmente dintr-o a treia dronă căzută pe teritoriul României.